Trådlös surf med Wi-Fi

bild-pa-router-och-wifi-vagor

Lär dig koppla upp till trådlösa nätverk

Wi-Fi, uttalas ”wajjfajj”, är ett trådlöst nätverk som du kan använda för att koppla upp dig till internet. I offentliga lokaler såsom bibliotek, restauranger eller andra platser finns wifi-nätverk som du kan ansluta dig till gratis för att använda tjänster som kräver internetuppkoppling, såsom att besöka hemsidor eller ladda hem appar.

Kräver internet

 • Använda vissa appar
 • Ringa videosamtal
 • Skicka och ta emot mail
 • Surfa på internet
 • Ladda hem appar

Kräver inte internet

 • Använda vissa appar
 • Ringa telefonsamtal
 • Skicka SMS

Surfa utan Wi-Fi med mobildata

Även om du inte befinner dig i närheten av ett Wi-Fi-nätverk kan du använda internet. I din telefon finns ett SIM-kort vars uppgift är att leverera en uppkoppling mellan dig och din operatörs master i området du befinner dig i.

Med ett abonnemang eller kontantkort kan din telefon både ringa, SMS:a och koppla upp till internet tack vare SIM-kortet. Denna typ av uppkoppling refereras ofta till som 3G, 4G, 5G eller mobildata.

Mobildatanätverkets master täcker i princip hela Sverige. Det innebär att du kan surfa överallt – utan Wi Fi. Din enhet kopplar upp sig till den närmsta masten. Detta fungerar även utan extra kostnad inom EU. Det kallas roaming.

De flesta abonnemang har en begräsning av hur mycket du kan surfa varje månad. Detta beräknas i gigabyte (GB). Du kan ta reda på hur mycket mobildata du använder genom att tala med din operatör. En grov uppskattning är att 1 GB mobildata motsvarar ca 2 timmars video, 10 timmars musikströmning eller 80–600 webbsidor.

Innan du skall koppla upp till ett wifi-nätverk

Ta reda på vad nätverkets namn och lösenord. I offentliga lokaler finns denna information ofta lättillgänglig. I hemmet finns informationen på under- eller baksidan av routern.

Så kopplar du upp en iPhone/iPad till Wi-Fi
 1. Öppna appen Inställningar
 2. Klicka på Wi-Fi
 3. Kontrollera att Wi-Fi är påslaget
 4. Klicka på nätverket i listan
 5. Fyll i lösenordet till nätverket
 6. Klicka på Anslut i övre höger hörn
 7. Bocken bekräftar uppkoppling

Så kopplar du upp en Android-enhet till Wi-Fi
 1. Öppna appen Inställningar
 2. Klicka på Anslutningar
 3. Klicka på texten Wi-Fi
 4. Se att Wi-Fi är påslaget
 5. Klicka på nätverket i listan
 6. Fyll i lösenordet till nätverket
 7. Klicka på knappen Anslut
Så kopplar du upp en Windows PC till Wi-Fi
 1. Klicka på Nätverk i nedre höger hörn, vid klockan.
  Utseendet för nätverksikonen kan variera:

 2. Klicka på wifi-nätverket du vill ansluta till
 3. Fyll i lösenordet för nätverket
 4. Klicka på Nästa
  (Endast offentliga nätverk: dela inte din dator i nätverket)
 5. Bekräfta att du är ansluten till nätverket genom att
  klicka på nätverksikonen och läs texten ”Ansluten”
Så kopplar du upp en Mac-dator till Wi-Fi
 1. Klicka på Wi-Fi i menyraden, vänster om klockan
 2. Kontrollera att Wi-Fi är påslaget
 3. Klicka på wifi-nätverket du vill ansluta till
 4. Fyll i lösenordet för nätverket
 5. Klicka på Anslut


Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Trådlös surf med Wi-Fi"

Ny iPad? 15 appar att testa!

Har du precis köpt en ny iPad och är peppad inför att se vad den går för? Då har du hittat rätt. I denna lista hittar du 15 utvalda appar för dig som hatar att hitta appar som gör dig besviken.

Doro: Introduktion

Doro är namnet på ett märke för smarta telefoner. Företaget som producerar telefonerna saluför dem som enkla och smarta.

iPhone/iPad: Appar

Lista över alla förinstallerade appar på din iPhone/iPad. Lär dig vad apparna heter och används för. Instruktioner för att radera appar finns längst ned i inlägget.

Köpa ny surfplatta

Det är en hel del att tänka på när du står inför beslutet att köpa en ny surfplatta. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom de vanligaste och kostsamma misstagen som folk gör när de väljer ny surfplatta. Vi har delat in blogginlägget i olika sektioner, där varje del ger dig konkreta råd […]

Rita på iPad

Om du älskar att teckna och är trött på att vässa pennan eller rengöra penslarna bör du fundera på om en iPad kan ersätta pennan och blocket. Ett tjockt, fint papper för akvarellmålningar går inte att ersätta men du kan aldrig ha ett mer lättillgängligt verktyg för att skapa än en iPad. Två olika typer […]

Introduktion till Gmail.com

Gmail är en gratis e-posttjänst från Google som du kan använda på din dator, telefon eller surfplatta. I denna DigiGuide går vi igenom grundfunktionerna i webbmejlen, alltså hemsidan gmail.com.

Vi rekommenderar att du följer guiden på en dator för att följa instruktionerna enklast. Surfa in på hemsidan gmail.com och logga in med din Gmail-adress för att följa DigiGuiden.

Doro: Google Chrome

Du kan använda din Doro-telefon för att surfa på internet. Chrome är namnet på webbläsaren som används.

Grunder i Safari

Safari är den populäraste appen för att surfa på internet med Apples telefoner och surfplattor. Lär dig vad alla funktioner i appen kallas och hur de används. Fullt med övningar som hjälper dig att klicka rätt utlovas!

© 2024 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.