iPhone: Hemskärmen

Lär dig förstå vad du ser på hemskärmen i din iPhone/iPad

Grundläggande iPhone-anatomi

1. Hemskärmen är startsidan på din iPhone. Här kan du placera de appar du använder varje dag och vill ha enkel tillgång till.

2. Hemknappen tar dig till hemskärmen. Knappen är fysisk. På senare iPhonemodeller finns ingen hemknapp. Då sveper du med fingret uppåt från botten.

3. Mappar för apparna är ett sätt att skapa ordning och frigöra plats.

4. Dock är namnet för det inramade området i botten av hemskärmen. Här kan du med fördel lägga de appar du använder oftast. Det finns plats för fyra.

5. Appbiblioteket visar alla dina appar i färdiga mappar. Appbiblioteket finns längst åt höger. Använd sökfältet för att se appar sorterade i bokstavsordning.

6. Sidan för widgets finns längst åt vänster. Denna sida kan du även komma åt även när skärmen är låst.

7. Widgets visar information från appar utan att du behöver öppna appen. I exempelbilden finns widgets för kalender, batteri och väder.

8. Spotlight/Sök-knappen öppnar den kraftfulla sökfunktionen Spotlight. Med Spotlight öppet kan du skriva in vad du letar efter och få snabba resultat.

Tips för att hålla ordning och reda

Lär dig använda appbiblioteket och Spotlight för att bara ha bara de viktigaste apparna på din hemskärm. Göm appar från hemskärmen enligt dessa steg:

  1. Håll ned ditt finger på appen i cirka 1 sekund
  2. Klicka på Ta bort app
  3. Klicka på Ta bort från hemskärmen

Övning: sök med Spotlight

Du kan svepa med fingret nedåt över hemskärmen för att öppna sökrutan Spotlight.
Du kan även klicka på knappen Sök för att se rutan.

1. När du ser sökrutan, skriv de 2-3 första bokstäverna på appen du vill använda.

I exemplet används sökningen ”ka”. Spotlight ger förslag på apparna:
kartor
kalkylator,
kalender
kamera

2. Tryck på appen för att öppna den.


Övning: skapa mappar

  1. Håll ned ditt finger på en app i cirka 1 sekund
    OBS! Håll ditt finger stadigt och försiktigt på skärmen.
  2. I den nya menyn, klicka på Ändra hemskärmen
  3. När alla appar skakar, håll ned fingret på en app och dra och släpp den ovanpå en annan app eller mapp.
  4. Klicka på en tom plats på hemskärmen för att apparna skall sluta skaka.

Du kan döpa om mappen genom att hålla fingret nedtryck på mappen och klicka på Byt namn.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "iPhone: Hemskärmen"

iPhone/iPad: Inställningar

Med appen Inställningar på din iPhone eller iPad kan du justera hur din enhet fungerar. Första sidan i appen består av ett 50-tal olika kategorier, t.ex. Notiser.

Samsung: Inställningar

Med appen Inställningar på din Samsung-enhet kan du justera hur den fungerar. Första sidan i appen består av ett 20-tal olika kategorier.

Köpa ny dator

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en ny dator. I det här blogginlägget kommer du få ta del av de dyraste och vanligaste misstagen gemene person begår när hen köper en ny dator. Blogginlägget är uppdelat i olika sektioner. I varje sektion får du konkreta tips på vad du kan tänka […]

Rita på iPad

Om du älskar att teckna och är trött på att vässa pennan eller rengöra penslarna bör du fundera på om en iPad kan ersätta pennan och blocket. Ett tjockt, fint papper för akvarellmålningar går inte att ersätta men du kan aldrig ha ett mer lättillgängligt verktyg för att skapa än en iPad. Två olika typer […]

Köpa ny surfplatta

Det är en hel del att tänka på när du står inför beslutet att köpa en ny surfplatta. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom de vanligaste och kostsamma misstagen som folk gör när de väljer ny surfplatta. Vi har delat in blogginlägget i olika sektioner, där varje del ger dig konkreta råd […]

Grundläggande ord

Grundläggande ord

Nätverk & internet Internet: Det världsomspännande nätverket som gör det möjligt för människor att kommunicera med varandra via smarta telefoner, plattor och datorer. Internet består av ett växande antal hemsidor som du kan besöka för att hitta information, kommunicera, shoppa eller konsumera underhållning. Synonymer till internet är webben eller nätet Bredband: Olika typer av tekniker […]

Android: Introduktion

Smartphone-marknaden är delad i två delar: iPhone och Android. Den stora skillnaden mellan dessa typer av smarta telefoner ligger inte i det fysiska utseendet utan stället i de två olika operativsystemen som telefonerna kör: Android eller iOS.

Säkerhetskopiera med Google

Säkerhetskopiera med Google Om din enhet går sönder eller tappas bort är det skönt att slippa förlora all information.En säkerhetskopia (backup) är lösningen. Dina bilder, videor, kontakter, appar och all annan information kallas för data. All data på dina enheter kan kopieras och sparas automatiskt till en säker plats så att du enkelt kan komma […]

© 2023 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.