Kamera på iPhone

Den bästa kameran är den du alltid har med dig! Appen Kamera på din iPhone/iPad är enkel att använda och tar lika bra bilder som många digitalkameror. Oavsett om du vill fota bilder för ett fotoalbum, skicka som SMS eller bara spara dem digitalt så är den inbyggda kameran i din telefon allt du behöver.

Övning 1: ta en stillbild med iPhone/iPad

  1. Lås upp din enhet och öppna Kamera
  2. Titta på skärmen och rikta telefonen mot ett objekt

    Glöm inte att alltid be om lov innan du fotograferar andra personer.
  3. Tryck på den vita slutarknappen för att ta bilden. Knappen finns i skärmens nedre del.

Övning 2: se senaste bilden direkt i Kamera-appen

Vill du snabbt se hur den senaste* bilden du fotade blev?

1. I appen Kamera, klicka på miniatyren längst ned åt vänster

2. Svep åt höger eller vänster för att bläddra bland bilderna

3. Tryck på ikonen uppe åt vänster för att återgå till Kamera

* Du kan alltid se alla bilder du har fotat i appen Bilder.


Olika format

Du kan ta bilder och video i liggande och stående format. Det kallas landskaps- eller porträttläge på fotospråk. Läget du håller telefonen i påverkar inte bildkvaliteten. Det är dock viktigt att du kan hålla telefonen stadigt när du fotar, framför allt i mörker.

Det finns inget rätt eller fel sätt att hålla telefonen när du fotar. Låt situationen avgöra om du vill ta stående eller liggande bilder och låt kreativiteten flöda!


Övning 3: ta en bild i liggande format

Om du håller din telefon i ett liggande läge fotar/filmar du i landskapsläge.

Landskapsläget är optimalt för gruppbilder, landskapsfoton eller videoinspelningar som du vill spela upp på en dator- eller TV-skärm.

Bild i liggande format fotad med iPhone X i Malmö den 18 maj 2018

Övning 4: ta en bild i stående format

Om du håller din telefon i ett stående läge fotar/filmar du i porträttläge. Detta är oftast det snabbaste sättet att ta en bild eftersom de flesta appar används i stående läge.

Porträttläget är optimalt för att spela in videor som du mest sannolikt endast kommer att titta på i telefonen eller publicera på sociala medier.

Bild i stående format fotad med iPhone 5S i Grekland den 8 juni 2017

Övning 5: bildlägen

Ovanför slutarknappen finns en rad med ord. Dessa ord är olika bildlägen.

Det gula är det aktiva. Olika telefoner har olika bildlägen.

Klicka på ”VIDEO” för att spela in filmer. När bildläget ändras kan även slutarknappen ändra utseende.

Slutarknapp för att starta video.
Slutarknapp för att stoppa video.

Övning 6: fokus & exponering

Din telefon använder autofokus för att fokusera på det objekt som du riktar kameran mot. Du kan också klicka på en plats på skärmen för att skifta fokus manuellt.

När du klickar på skärmen markeras området med fokus av en gul fyrkant och en sol som utgör området som hamnar i skärpa. Svep fingret uppåt/nedåt för att öka/sänka exponeringen. Högre exponeringen gör bilden ljusare och vice versa.

När du riktar kameran bort från fokusområdet återgår den till autofokus.

När skärpeområdet visas kan du justera exponeringen

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Kamera på iPhone"

Google Meet

Meet är engelska för ”möta”. Du kan ringa gratis med Meet till vänner, familj och kollegor, oavsett var du befinner dig.

Det är trevligt att se varandra när man pratar.
Det finns situationer där videosamtal kan vara en bättre lösning än vanliga röstsamtal:

Doro: Meddelanden

Att skicka SMS är ett smidigt och snabbt sätt att hålla kontakt. Med en Doro-telefon skickar du SMS genom att börja med att klicka på knappen ”Skicka” på startskärmen.

Introduktion till Gmail.com

Gmail är en gratis e-posttjänst från Google som du kan använda på din dator, telefon eller surfplatta. I denna DigiGuide går vi igenom grundfunktionerna i webbmejlen, alltså hemsidan gmail.com.

Vi rekommenderar att du följer guiden på en dator för att följa instruktionerna enklast. Surfa in på hemsidan gmail.com och logga in med din Gmail-adress för att följa DigiGuiden.

Kamera på Samsung

Den bästa kameran är den du alltid har med dig! Appen Kamera på din Samsung-enhet är enkel att använda och tar lika bra bilder som många digitalkameror. Oavsett om du vill fota bilder för ett fotoalbum, skicka som SMS eller bara spara dem digitalt så är den inbyggda kameran i din enhet allt du behöver. […]

iPhone/iPad: Appar

Lista över alla förinstallerade appar på din iPhone/iPad. Lär dig vad apparna heter och används för. Instruktioner för att radera appar finns längst ned i inlägget.

Säkerhetskopiera med Google

Säkerhetskopiera med Google Om din enhet går sönder eller tappas bort är det skönt att slippa förlora all information.En säkerhetskopia (backup) är lösningen. Dina bilder, videor, kontakter, appar och all annan information kallas för data. All data på dina enheter kan kopieras och sparas automatiskt till en säker plats så att du enkelt kan komma […]

Vanliga symboler

Oavsett om du använder en telefon, surfplatta eller dator kommer du garanterat känna igen en hel del av dessa symboler! Vet du vad de betyder?

Kalender-appen

Att använda en digital kalender är en stor omställning. Det kommer dock med flera fördelar. Lär dig hur du kommer igång här!

© 2024 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.