Android – Hemskärmen

Grundläggande Android-anatomi

  1. Hemskärmen är startsidan på din Android-enhet. Här kan du placera de appar du använder varje dag och vill ha enkel tillgång till. Som standard visar hemskärmen ett par appar samt widgetar för vädret och Google-sök.
  2. Hemknappen tar dig till hemskärmen. Hemknappen är den viktigaste knappen i din enhet. Klicka snabbt på den runda för att återgå till hemskärmen.
  3. Dockan är namnet för det inramade området i botten av hemskärmen. Dockan hänger med på alla dina sidor. Placera dina viktigaste appar här.
  4. Appskärmen visar alla dina appar. Svep med fingret uppåt (norrut) från hemskärmen för att se appskärmen med alla installerade appar.
  5. Sidvisaren visar vilken sida du befinner dig på. Den markerade pricken är den sida du befinner dig på. Hemskärmens sida visar ett litet hus.
  6. Mappar innehåller en grupp appar. Mappar skapar ordning och frigör plats.
  7. Statusfältet visar dina anslutningar (mobildata och wi-fi) samt batteri. Längst till vänster i statusfältet visas klockan.
  8. Widgetar ger dig snabb tillgång till information eller funktioner. På bilden visas widgets för vädret samt en sökruta för att göra sökningar på internet med Google eller DuckDuckGo.

Tips för att hålla ordning och reda

Lär dig använda appskärmen och dockan för att bara ha de viktigaste apparna på din hemskärm. Rensa bort onödiga appar så här:

1. Håll ned ditt finger på en app i cirka 1 sekund

2. Klicka på Ta bort

Du hittar appen på appskärmen när den är borttagen från hemskärmen. Om du väljer att avinstallera appen försvinner den helt och hållet.

Övning: flytta appar

Tryck på hemknappen tills du kommer till hemskärmen.

1. Håll in fingret på en app i cirka 1 sekund

2. Fortsätt hålla fingret nedtryckt och dra appen mot platsen där den skall läggas

3. Släpp appen

Övning: välj ut appar att ha i dockan

Se bilden på dockan i början av inlägget. Det smarta med dockan är att den alltid visas, förutom när du befinner dig på appskärmen.


1. Ta bort apparna från din docka
2. Öppna appskärmen och leta upp en app i taget
3. Dra appen ned mot dockan enligt den tidigare övningen 4. Fyll upp dockan med fler appar

Tips: De appar du vill ha snabb tillgång till bör finnas i dockan. Exempelvis appar för kollektivtrafik, kartor eller kameran för att snabbt och smidigt kunna hitta rätt app i rätt ögonblick.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Android – Hemskärmen"

Android: Introduktion

Smartphone-marknaden är delad i två delar: iPhone och Android. Den stora skillnaden mellan dessa typer av smarta telefoner ligger inte i det fysiska utseendet utan stället i de två olika operativsystemen som telefonerna kör: Android eller iOS.

iPhone: Introduktion

iPhone är samlingsnamnet på smarta telefoner från teknikföretaget Apple. På baksidan av alla iPhonemodeller finns en Apple-logotyp

Samsung: Inställningar

Med appen Inställningar på din Samsung-enhet kan du justera hur den fungerar. Första sidan i appen består av ett 20-tal olika kategorier.

YouTube: Hemsida

YouTube – världens största videodelningstjänst YouTube är en hemsida och app där användare kan ladda upp egna videoklipp. Majoriteten av använda använder dock tjänsten för att titta på videoklipp som andra personer, organisationer och företag har laddat upp. En av anledningarna till att YouTube är så populärt är det stora antalet videor som du kan […]

Doro: Meddelanden

Att skicka SMS är ett smidigt och snabbt sätt att hålla kontakt. Med en Doro-telefon skickar du SMS genom att börja med att klicka på knappen ”Skicka” på startskärmen.

Rita på iPad

Om du älskar att teckna och är trött på att vässa pennan eller rengöra penslarna bör du fundera på om en iPad kan ersätta pennan och blocket. Ett tjockt, fint papper för akvarellmålningar går inte att ersätta men du kan aldrig ha ett mer lättillgängligt verktyg för att skapa än en iPad. Två olika typer […]

Roliga muspekare i Google Chrome

Ändra din muspekares utseende gratis Ibland är det roligt med lite förändring, och då kan det vara kul att testa att ändra utseendet på muspekaren i webbläsaren Google Chrome. I detta inlägg får du lära dig hur du gör det helt gratis. Det finns ett så kallat Tillägg som du kan installera i din webbläsare […]

Grundläggande ord

Grundläggande ord

Nätverk & internet Internet: Det världsomspännande nätverket som gör det möjligt för människor att kommunicera med varandra via smarta telefoner, plattor och datorer. Internet består av ett växande antal hemsidor som du kan besöka för att hitta information, kommunicera, shoppa eller konsumera underhållning. Synonymer till internet är webben eller nätet Bredband: Olika typer av tekniker […]

© 2023 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.