Android: Introduktion

Lär känna din Android-telefon

Smartphone-marknaden är delad i två delar: iPhone och Android. Den stora skillnaden mellan dessa typer av smarta telefoner ligger inte i det fysiska utseendet utan stället i de två olika operativsystemen som telefonerna kör: Android eller iOS.

Operativsystemet Android
Används av flera olika tillverkare, bl.a. Samsung.

Operativsystemet iOS
Används endast av Apple för iPhone

En ”Android” är i folkmun ett samlingsnamn på smarta telefoner eller surfplattor som använder operativsystemet Android. Om din telefon/surfplatta är av märket Samsung, Sony, Huawei eller LG är den med stor sannolikhet en Android-enhet.

Det ursprungliga bolaget bakom operativsystemet Android köptes upp av teknikföretaget Google år 2005. Senare blev Android en del av en sammanslutning av cirka 80 olika internationella företag inom teknikbranschen som numera utvecklar och använder operativsystemet i sina produkter.

Läs mer på openhandsetalliance.com


Vad är ett operativsystem?

Ett operativsystem (OS) är, enkelt förklarat, ett inbyggt program som låter telefonen hantera annan programvara. OS:et ansvarar för att delegera hårdvarans funktioner, säkerheten och allt annat som enhetens appar behöver för att fungera.

Operativsystemet gör att vi människor kan kommunicera med tekniska prylar utan
att kunna läsa eller skriva kod, något som var nödvändigt innan 1980-talets datorer.

Olika telefoner – olika utseenden

Eftersom operativsystemet Android används av flera olika tillverkare av
mobiltelefoner och telefoner har OS:et också skiftande utseenden. Av den
anledningen kan också instruktioner på internet eller i DigiGuider skilja sig mellan
två olika enheter, även om båda enheterna t.ex. är av märket Samsung.

Vad heter din Android-modell?
  1. Öppna appen Inställningar
  2. Scrolla längst ned på sidan för alla inställningar
  3. Klicka på Om telefonen och läs modellnamnet

Äldre Android-telefoner
Hemknappen är en fysisk knapp i mitten av telefonens nedre del på framsidan. Knappen används för att gå tillbaka till hemskärmen. Denna knapp är vanligt förekommande på äldre eller billigare modeller av Androidtelefoner och iPhone.

Modernare Android-telefoner
Nyare och ”lyxigare” modeller av Android-telefoner har sällan fysiska navigationsknappar numera. Detta för att få plats med en större skärm och samtidigt behålla en mindre formfaktor. I stället för fysiska knappar finns navigationsknappar på skärmen:

Applista

Hemknapp

Tillbaka

Vilket operativsystem är bäst?

På samma sätt som vissa personer föredrar jazz framför blues finns det passionerade användare av båda operativsystemen. Du som användare avgör själv vilket operativsystem du föredrar.

Om du står inför valet att köpa en ny telefon kan det vara en bra idé att fråga någon i din närhet vilken typ av telefon den personen använder eller föredrar.

Operativsystemen Android och iOS (Apple) skiljer sig åt i många avseenden och därför kan det vara smidigt att ha någon att be om hjälp när det behövs.

Tillgänglighet/Hjälpmedel

Det finns en varierande mängd hjälpmedelsfunktioner i alla Android-enheter. Vissa funktioner behöver hämtas från appbutiken Google Play.

Uppdateringar av Android-enheter

Uppdatera din telefon/surfplatta för att göra den säker att använda längre. När en uppdatering görs kan nya funktioner tillkomma som syftar till att göra enheten mer användbar. En uppdatering kan innebära stora förändringar av enhetens utseende. Försök att uppdatera ofta för att ge dig tid att vänja dig vid små förändringar.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Android: Introduktion"

Ladda hem appar: Play Butik

När du vill använda en app som du inte redan har behöver du ladda ned den appen från Play Butik.

Kamera på iPhone

Den bästa kameran är den du alltid har med dig! Appen Kamera på din iPhone/iPad är enkel att använda och tar lika bra bilder som många digitalkameror. Oavsett om du vill fota bilder för ett fotoalbum, skicka som SMS eller bara spara dem digitalt så är den inbyggda kameran i din telefon allt du behöver. […]

Anteckningar på iPhone & iPad

Kludda ned saker snabbt & prydligt med appen Anteckningar på din iPhone eller iPad.

YouTube: Hemsida

YouTube – världens största videodelningstjänst YouTube är en hemsida och app där användare kan ladda upp egna videoklipp. Majoriteten av använda använder dock tjänsten för att titta på videoklipp som andra personer, organisationer och företag har laddat upp. En av anledningarna till att YouTube är så populärt är det stora antalet videor som du kan […]

Säkerhetskopiera till iCloud

Säkerhetskopiera till molnet Om din enhet går sönder eller tappas bort är det skönt att slippa förlora all information. En säkerhetskopia (backup) är lösningen. Dina bilder, videor, kontakter, appar och all annan information kallas för data. All data på dina enheter kan kopieras och sparas automatiskt till en säker plats så att du enkelt kan […]

Köpa ny dator

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en ny dator. I det här blogginlägget kommer du få ta del av de dyraste och vanligaste misstagen gemene person begår när hen köper en ny dator. Blogginlägget är uppdelat i olika sektioner. I varje sektion får du konkreta tips på vad du kan tänka […]

Gmail-appen

Lär dig använda Gmail-appen i din telefon Vad är Gmail? Gmail är en gratis e-posttjänst från Google som du kan använda på din dator, telefon eller surfplatta. I denna guide går vi igenom grundfunktionerna i telefon-appen som du kan ladda hem från App Store eller Play Butik. Vi rekommenderar därför att du följer guiden med […]

bild-pa-router-och-wifi-vagor

Trådlös surf med Wi-Fi

Wi-Fi, uttalas ”wajjfajj”, är ett trådlöst nätverk som du kan använda för att koppla upp dig till internet. I offentliga lokaler såsom bibliotek, restauranger eller andra platser finns wifi-nätverk

© 2024 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.