Android: Introduktion

Lär känna din Android-telefon

Smartphone-marknaden är delad i två delar: iPhone och Android. Den stora skillnaden mellan dessa typer av smarta telefoner ligger inte i det fysiska utseendet utan stället i de två olika operativsystemen som telefonerna kör: Android eller iOS.

Operativsystemet Android
Används av flera olika tillverkare, bl.a. Samsung.

Operativsystemet iOS
Används endast av Apple för iPhone

En ”Android” är i folkmun ett samlingsnamn på smarta telefoner eller surfplattor som använder operativsystemet Android. Om din telefon/surfplatta är av märket Samsung, Sony, Huawei eller LG är den med stor sannolikhet en Android-enhet.

Det ursprungliga bolaget bakom operativsystemet Android köptes upp av teknikföretaget Google år 2005. Senare blev Android en del av en sammanslutning av cirka 80 olika internationella företag inom teknikbranschen som numera utvecklar och använder operativsystemet i sina produkter.

Läs mer på openhandsetalliance.com


Vad är ett operativsystem?

Ett operativsystem (OS) är, enkelt förklarat, ett inbyggt program som låter telefonen hantera annan programvara. OS:et ansvarar för att delegera hårdvarans funktioner, säkerheten och allt annat som enhetens appar behöver för att fungera.

Operativsystemet gör att vi människor kan kommunicera med tekniska prylar utan
att kunna läsa eller skriva kod, något som var nödvändigt innan 1980-talets datorer.

Olika telefoner – olika utseenden

Eftersom operativsystemet Android används av flera olika tillverkare av
mobiltelefoner och telefoner har OS:et också skiftande utseenden. Av den
anledningen kan också instruktioner på internet eller i DigiGuider skilja sig mellan
två olika enheter, även om båda enheterna t.ex. är av märket Samsung.

Vad heter din Android-modell?
  1. Öppna appen Inställningar
  2. Scrolla längst ned på sidan för alla inställningar
  3. Klicka på Om telefonen och läs modellnamnet

Äldre Android-telefoner
Hemknappen är en fysisk knapp i mitten av telefonens nedre del på framsidan. Knappen används för att gå tillbaka till hemskärmen. Denna knapp är vanligt förekommande på äldre eller billigare modeller av Androidtelefoner och iPhone.

Modernare Android-telefoner
Nyare och ”lyxigare” modeller av Android-telefoner har sällan fysiska navigationsknappar numera. Detta för att få plats med en större skärm och samtidigt behålla en mindre formfaktor. I stället för fysiska knappar finns navigationsknappar på skärmen:

Applista

Hemknapp

Tillbaka

Vilket operativsystem är bäst?

På samma sätt som vissa personer föredrar jazz framför blues finns det passionerade användare av båda operativsystemen. Du som användare avgör själv vilket operativsystem du föredrar.

Om du står inför valet att köpa en ny telefon kan det vara en bra idé att fråga någon i din närhet vilken typ av telefon den personen använder eller föredrar.

Operativsystemen Android och iOS (Apple) skiljer sig åt i många avseenden och därför kan det vara smidigt att ha någon att be om hjälp när det behövs.

Tillgänglighet/Hjälpmedel

Det finns en varierande mängd hjälpmedelsfunktioner i alla Android-enheter. Vissa funktioner behöver hämtas från appbutiken Google Play.

Uppdateringar av Android-enheter

Uppdatera din telefon/surfplatta för att göra den säker att använda längre. När en uppdatering görs kan nya funktioner tillkomma som syftar till att göra enheten mer användbar. En uppdatering kan innebära stora förändringar av enhetens utseende. Försök att uppdatera ofta för att ge dig tid att vänja dig vid små förändringar.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Android: Introduktion"

Digital ID: Introduktion

En ”digital ID” är en digital identifikation. Den kallas även e-legitimation. Den digitala identifikationen finns i en app på telefonen eller surfplattan eller i ett program på datorn.

Byt språk på tangentbordet på Mac

När du använder en Mac dator och vill kunna skriva på olika språk är det praktiskt att byta tangentbordets språk. De fysiska knapparna på ditt tangentbord förblir fortfarande samma språk, såklart – men bokstäverna du ser på skärmen ändras! Inmatningskällor är de olika språken för tangentbordet Att växla mellan olika språk på tangentbordet kan även […]

Roliga muspekare i Google Chrome

Ändra din muspekares utseende gratis Ibland är det roligt med lite förändring, och då kan det vara kul att testa att ändra utseendet på muspekaren i webbläsaren Google Chrome. I detta inlägg får du lära dig hur du gör det helt gratis. Det finns ett så kallat Tillägg som du kan installera i din webbläsare […]

iPhone/iPad: Appar

Lista över alla förinstallerade appar på din iPhone/iPad. Lär dig vad apparna heter och används för. Instruktioner för att radera appar finns längst ned i inlägget.

Google Chrome: Android

Lär dig vad alla delar i appen Google Chrome kallas och vad de används för. Övningar för att söka och surfa.

Ladda hem appar: App Store

Att ladda hem appar till din Apple-enhet är absolut nödvändigt om du vill få ut det mesta av din telefon eller surfplatta. I detta inlägg får du lära dig hur du gör.

Kamera på Samsung

Den bästa kameran är den du alltid har med dig! Appen Kamera på din Samsung-enhet är enkel att använda och tar lika bra bilder som många digitalkameror. Oavsett om du vill fota bilder för ett fotoalbum, skicka som SMS eller bara spara dem digitalt så är den inbyggda kameran i din enhet allt du behöver. […]

Doro: Telefon

Följande övningar lär dig det mesta du behöver veta för att kunna använda din Doro som en telefon.

© 2023 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.