Köpa ny dator

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en ny dator. I det här blogginlägget kommer du få ta del av de dyraste och vanligaste misstagen gemene person begår när hen köper en ny dator.

Blogginlägget är uppdelat i olika sektioner. I varje sektion får du konkreta tips på vad du kan tänka på för att köpa rätt dator utan att betala ett öre för mycket!

Ta fram papper och penna och gör dig redo för att göra en rejäl konsumentundersökning med hjälp av dessa tips!

Lärdom 1: säljaren är en säljare

Det är inte ovanligt att medarbetaren i butiken får provision på det hen säljer. Det betyder att en viss % av priset du betalar går rakt ner i säljarens ficka. Det är ännu vanligare att säljaren får extra betalt för olika typer av tilläggstjänster.

Av denna anledning är det viktigt att du funderar över om du faktiskt behöver någonting annat än den faktiska datorn du planerar att köpa.

Tjänster som ofta köps för att sedan aldrig användas:

 • Butikens egna molntjänster
 • Butikens egna försäkringar
 • Butikens egna supportpaket
 • Butikens egna uppstart
 • Office-paket (Microsoft 365)

Dessa tjänster skulle inte finnas till om de fyllde ett syfte. Men det är mycket sannolikt att du redan har tillgång till motsvarande tjänster. Därför bör du inte betala extra för något av detta.


Lärdom 2: fundera vilka tjänster du behöver

Tänk igen respektive tjänst innan du besöker butiken. Skriv ner dina frågor så att du kan beta av dem på plats.

köpa-ny-dator
Att köpa en ny dator kräver många beslut

Molntjänster till datorn

En molntjänst säljs ofta in som ett sätt att spara dina dyrbara bilder på en säker plats. Denna säkra plats är i verkligheten ofta väldigt svår att ställa in och ännu svårare att ta bort. Undvik den, använd istället en molntjänst från en stor och erkänd aktör såsom Google, Apple eller Microsoft.

Ställ frågan: Använder du själv tjänsten? Tycker du att den fungerar bra?

Försäkring till datorn

En försäkring som butiken säljer har givetvis varierande villkor. Om värdet av produkten inte överstiger 1500 kronor är det ingen idé att ens tänka tanken att köpa till en försäkring. Du har redan en hemförsäkring och därför kan du räkna med att den täcker eventuella skador som kan uppstå på produkten i framtiden. Kom ihåg att butikens egna försäkring oftast endast täcker fysiska olyckor. Inte stöld eller bortfall. Teknisk support för mjukvara eller hårdvara täcks alltså inte av försäkringen.

Ställ frågan: Vad gör denna försäkring bättre än min hemförsäkring som redan täcker skador och har en självrisk på X kronor?

Supportpaket till datorn

Supportpaketet är det som hjälper dig när något inte funkar som det ska. Det finns faktiskt en del bra tjänster som erbjuds av butikerna. Dessa tjänster kan innefatta distanssupport, vilket innebär att en medarbetare eller underleverantör till butikskedjan kan koppla upp sig till din dator (med din tillåtelse) för att styra den på distans. Det är dock värt att fråga exakt vad de hjälper till med och hur ofta du kan ringa för att få hjälp.

Ställ frågan: Kan ni hjälpa mig när jag t.ex har tappat bort ett lösenord eller behöver hjälp med uppdateringar av datorn?

Få hjälp med uppstart av datorn i butik

Butikens egna uppstart är en sådan tjänst som också kan vara bra att dra nytta av. Om du inte har någon som kan hjälpa dig att föra över informationen till den nya datorn kan det vara superskönt att få hjälp med denna process. Egentligen är det inte svårt att göra själv men om du inte har gjort det själv någon gång kan det vara skönt att slippa lära sig. Tänk på att du behöver lämna ifrån dig din utrustning när överföringen görs. Det innebär bl.a. att andra människor kommer ha tillgång till dina privata saker du har på din enhet.

Ställ frågan: Kommer ni att placera filerna exakt där de låg förut? Kan ni endast föra över filerna och inte programmen? Kan ni hjälpa mig att lägga till min mailadress när jag hämtar upp datorn? Kan ni ge mig en snabb lektion i saker som är bra att veta när jag kommer för att hämta upp datorn?

Office-paket till datorn

Office-paketet kallas numera Microsoft 365 och innehåller de omåttligt populära tjänsterna Word, Excel och PowerPoint.

Förr i tiden var dessa program stapelvaror på alla datorer. Nuförtiden har lanskapet förändrats lite. Gratis tjänster såsom Google Drive har tagit stora marknadsandelar. I synnerhet hos konsumeter och studenter. Ställ dig själv frågan: är det värt att betala en hundring i månaden för att skriva dokument i Word och inte Google Docs?

Du kan välja att köpa office-paketet direkt från Microsofts hemsida istället. Om du trots allt väljer att köpa tjänsten direkt i butiken, be om en sak: skapa inte ett nytt Microsoft-konto med en obskyr @outlook.com-mailadress. Säg att du vill ha ditt befintliga konto. Om det inte går – avstå från att köpa tjänsten i butik.

Flytta Microsoft 365 till ny dator

Om du redan betalar för licensen för Microsofts tjänster så för du över licensen licensen till din nya dator såhär:

Följ alla steg på din nya dator:

 1. Ladda hem Microsoft 365 från office.com
 2. Öppna ett av Microsoft 365-programmen (Excel, Word eller Excel t.ex.)
 3. Klicka på den lilla gubben uppe åt höger och fyll i ditt Microsoft-konto & lösenord.

  OBS! Funkar det inte? Testa att logga in med uppgifterna på office.com för att bekräfta att de är korrekta. Om du inte kan logga in – byt lösenordet på office.com och repetera steg 3.
 4. När du framgångsrikt har loggat in i ett av programmen kommer de övriga programmen också uppfatta att du har en aktiv licens. Detta visas genom att du ser ditt namn när du klickar på den lilla gubben uppe åt höger i något av Microsoft 365-programmen.

Lärdom 3: välj en dator för dina behov

Det finns väldigt mycket att tänka på när en skall köpa en dator. Inte minst de sakerna som nämns i styckena ovan i detta blogginlägg. Något som är ännu viktigare är vilken typ av dator du faktiskt skall köpa, såklart!

Du kan rimligtvis räkna med att din dator kommer att vara med dig i upp till 6-8 år. Ännu kortare om den är av dålig kvalitet eller inte underhålls korrekt.

Det finns flera olika typer av datorer. De två stora kategorierna är Windows PC eller Apple Mac.

Om du inte använder en Mac idag kommer du troligtvis vilja ha en PC.

Köpa en ny bärbar dator?

En bärbar dator, även kallad laptop. I de absolut flesta fall det mest prisvärda och praktiska valet för dig som vill använda datorn på kontoret, vid frukostbordet eller på semestern. Det som är skönt med en laptop är att du alltid kan ta den med dig. Tänk på att inte köpa en som är för stor. Runt 14 tum i skärmstorlek brukar vara gränsen för vad som är praktiskt att ta med sig om du har en vanlig ryggsäck eller datorväska.

Köpa en ny stationär dator?

En stationär dator, även kallad desktop. Om du vill ha en fast plats i hemmet som är dedikerat till kontor. När sladdarna är inkopplade är det sällan enkelt att flytta till ett annat rum eller ta med den på semestern. En desktop är sällan ett populärt val för vanliga konsumeter nuförtiden. Stationära datorer är mer populära hos så kallade ”gamers” alltså personer som gillar att spela datorspel. En stationär dator är själva burken som innehåller alla delar som driver datorn. Utöver denna behövs även tangentbord, mus, skärm och eventuellt högtalare och en webbkamera. Om du redan äger all eller delar av denna utrustning så går det oftast att koppla in dem direkt i den nya datorn. Där finns en del pengar att spara!

Innan du köper en stationär dator, fundera och konsultera flera säljare om det verkligen är rätt val för dina behov. En bärbar dator går även att använda som en stationär. Det kan vara ett bättre alternativ.

Köpa en ny surfplatta?

Surfplattor, även kallade tablets. En surfplatta är egentligen inte en dator, men här sås ändå ett frö om att det väldigt ofta är en fullvärdig ersättare till en klassisk laptop eller desktop. Om du tycker en dator är tung att bära med, jobbig att underhålla och dessutom svår att använda – ja, då kanske det är dags att fundera på om en surfplatta inte kan vara rätt väg att gå!

Det finns två stora kategorier av surfplattor: Android eller iPad. Kort sagt, om du har en iPhone – köp en iPad. Annars kan en Android-platta vara rätt väg att gå. Konsultera din omgivning i detta beslut för att säkerställa att de kan hjälpa dig lära om och lära nytt när du gör denna stora förändring i din digitala tillvaro.


Lärdom 4: förstå vad du betalar för

Om du kollar på prislapparna på datorerna kommer du snabbt att upptäcka att priserna varierar grovt. Det finns flera anledningar till detta.

Det som avgör priset på datorn är dess kvalitet och prestanda.

Datorns kvalitet avgör livslängden

Kvalitet handlar om datorns olika delar och hur väl de samspelar. Dessutom handlar det om vilka material som används. En dator i aluminium eller ett stabilare plastchassi kommer att vara dyrare än en plastig burk med en logotyp på. Varumärket spelar generellt sett mindre roll i prisklassen < 3000 kronor.

Datorns prestanda avgör också livslängden

Prestandan handlar om hur väl datorn presterar. Med andra ord hur snabb datorn är. Det finns flera olika saker som avgör detta. Huvudsakligen är det datorns processor, RAM-minne och hårddisk. Längre ned i inlägget kommer vi att prata mer om detta.

När det kommer till valet av dator är den en sak som många glömmer bort: skärmen. Det är ju trots allt den du skall sitta och stirra på när du använder den, eller hur!? Därför är det SUPERVIKTIGT att du tycker att skärmen har bra upplösning och god ljusstyrka. Detta kan vara väldigt svårt att uppfatta när du står framför datorn i den upplysta hangar som butikerna ibland kan kännas som.

Känn och kläm men framförallt: titta och känn. Be säljaren dra fram en pall så att du kan sätta dig ned framför datorn och klicka runt en stund för att se hur den fungerar. Be om hjälp att hitta knapparna för att höja och sänka ljusstyrkan. Kom ihåg att textens storlek också går att ändra. Här är det extra viktigt att texten på skärmen förblir krispig när du ändrar upplösningen.

Okej, om du har tagit dig så här långt i blogginlägget så är du verkligen en medveten konsument. Det uppskattas. Därför skall du nu få ytterligare lite kunskap som kan hjälpa dig att ta rätt beslut när du väljer din nya dator. Vi skall prata om de 3 sakerna som avgör hur väl datorn presterar:

 • Processor
 • RAM-minne
 • Hårddisken

Metafor för datorns olika delar: ett kök

Tänk dig att din dator är som ett kök. Hårddisken är skåpen bakom luckorna där du förvarar alla dina skafferivaror och porslin. Desto större hårddisk, ju mer plats har du att spara saker på datorn.

I ett kök har vi en sak som används väldigt ofta: skärbrädan. RAM-minnet är din skärbräda. Desto större skärbräda du har, desto fler grönsaker kan du hacka samtidigt. Om du har en skärbräda som är för liten kommer du att behöva flytta bort löken från den innan du kan få plats att skära paprika. Det tar tid och är jobbigt. Samma sak gör ett RAM-minne. Om du har ett RAM-minne som är 8 GB kommer din dator att klara av att göra flera saker samtidigt mycket snabbare. Datorer med 8 GB RAM kan ofta vara betydligt dyrare. Om det finns 6 GB är det bra. 4 GB är absolut minimum.

Vad vore köket utan kniven? Ingenting. Samma sak gäller datorns processor. Desto snabbare processor du har, desto snabbare kommer kniven att hacka! Faktum är att processorer har ett värde som anges i GhZ. Det är en frekvens. När du ser proffskockarna hacka lök på TV så vet du precis vad det innebär att hacka snabbt.

Processor-biten är ganska komplicerad att ge konkreta råd för vilka du skall undvika, men försök att hitta en datormodell med en processor som inte är äldre än 18 månader för att maximera livslängden på din dator.

Att tänka på när du köper en ny dator

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en dator. Det är alltid skönt att ha en pålitlig person som du kan prata med både innan, under och efter köpet. Inventera din omgivning och hitta en person som kan hjälpa dig att ta fram några konkreta förslag på modeller som ligger inom din prisklass.

Budget för en vanlig dator

Din budget avgör du helt själv. Om du planerar att köpa en Mac-dator kommer du inte att hitta en modell för under 10 000 kronor. Om du planerar att köpa en Windows PC är det fullt rimligt att få en riktigt fin modell som kommer att tjäna dig i många år för runt 5000 kronor.

Lycka till med ditt köp!

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Köpa ny dator"

Android – Hemskärmen

Hemskärmen är startsidan på din Android-enhet. Här kan du placera de appar du använder varje dag och vill ha enkel tillgång till. Lär dig vad de andra sakerna som syns är till för!

Köpa ny surfplatta

Det är en hel del att tänka på när du står inför beslutet att köpa en ny surfplatta. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom de vanligaste och kostsamma misstagen som folk gör när de väljer ny surfplatta. Vi har delat in blogginlägget i olika sektioner, där varje del ger dig konkreta råd […]

iPhone/iPad: Appar

Lista över alla förinstallerade appar på din iPhone/iPad. Lär dig vad apparna heter och används för. Instruktioner för att radera appar finns längst ned i inlägget.

Cookies

När du accepterar cookies så kommer webbplatsen spara information om dig i din dator, telefon eller surfplatta. Denna information finns i en liten datafil, och den är fylld av data(information) som refereras till som cookies.

Kamera på Samsung

Den bästa kameran är den du alltid har med dig! Appen Kamera på din Samsung-enhet är enkel att använda och tar lika bra bilder som många digitalkameror. Oavsett om du vill fota bilder för ett fotoalbum, skicka som SMS eller bara spara dem digitalt så är den inbyggda kameran i din enhet allt du behöver. […]

Grunder i Safari

Safari är den populäraste appen för att surfa på internet med Apples telefoner och surfplattor. Lär dig vad alla funktioner i appen kallas och hur de används. Fullt med övningar som hjälper dig att klicka rätt utlovas!

bild-pa-router-och-wifi-vagor

Trådlös surf med Wi-Fi

Wi-Fi, uttalas ”wajjfajj”, är ett trådlöst nätverk som du kan använda för att koppla upp dig till internet. I offentliga lokaler såsom bibliotek, restauranger eller andra platser finns wifi-nätverk

Ladda hem appar: App Store

Att ladda hem appar till din Apple-enhet är absolut nödvändigt om du vill få ut det mesta av din telefon eller surfplatta. I detta inlägg får du lära dig hur du gör.

© 2024 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.