Grundläggande ord

Grundläggande ord

Nätverk & internet

Internet: Det världsomspännande nätverket som gör det möjligt för människor att kommunicera med varandra via smarta telefoner, plattor och datorer. Internet består av ett växande antal hemsidor som du kan besöka för att hitta information, kommunicera, shoppa eller konsumera underhållning. Synonymer till internet är webben eller nätet

Bredband: Olika typer av tekniker för överföring av information via internet. Du använder bredbandet för att koppla upp dig till internet och surfa via wifi.

Wifi: Ett trådlöst nätverk via bredband. Du kan ansluta till ett öppet wifi-nätverk i de flesta offentliga lokaler. Wifi- nätverket i hemmet är oftast skyddat av ett nätverkslösenord som du hittar på undersidan av routern.

Router: Behövs för att ansluta din enhet till wifi i en lokal. Routern skickar uppkopplingen mellan din internetleverantör och din telefon, platta eller dator. Routern sprider wifi-nätverket cirka 10 meter i radie från dess placering.

Mobildata: Används för att surfa på internet via din telefon. Mängden mobildata per månad baseras på vilket avtal du har med din teleoperatör. Ingen router behövs, utan operatörens master ute i samhället utgör infrastrukturen.

Enheter & operativsystem

Hårdvara: Din telefon, surfplatta eller dator består av massa olika fysiska komponenter. Dessa delar inkluderar batteri, skärm, kamera och fysiska knappar. Dessa delar som är fysiska objekt och går att ta på refereras till som hårdvara.

Mjukvara: Det du ser på skärmen är mjukvara. Till skillnad från hårdvaran består mjukvara inte av fysiska objekt. Ett eller flera program eller appar är mjukvara.

Operativsystem (OS): En mjukvara som gör det möjligt att hårdvaran och de program/appar som finns på din enhet kan arbeta tillsammans. Alla typer av enheter – surfplattor, telefoner och datorer – har ett operativsystem.

De populäraste operativsystemen för datorer är Windows (PC) och macOS (Apple).

På telefoner och surfplattor finns iOS/iPadOS (Apple- enheter) och Android (Samsung, Doro, Huawei m.fl)

App: Kan även kallas program eller applikation. Går att jämföra med ett digitalt verktyg som används för att utföra en eller flera specifika uppgifter på en telefon, surfplatta eller dator. Vissa appar finns förinstallerade när du köper din enhet och andra laddar du ned i efterhand, såsom Wikipedia i exemplet.

Teknikföretag

MAMAA är en förkortning för de fem största och mest inflytelserika amerikanska teknikföretagen. Tidigare förkortades de FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google). Nyligen har förkortningen ändrats, då både företagsnamnen och placeringarna på topplistan har ändrats.

Meta: Äger bl.a bolagen Facebook, Instagram, WhatsApp. VD är Mark Zuckerberg, som varit i blåsväder ett antal gånger, bland annat på grund av spridning av falska nyheter som påverkat politiska val runtom i världen.

Apple: Företaget som producerar och säljer iPhone, iPad, Mac, Apple TV och ett flertal andra produkter. iPhone står för ungefär hälften av företagets försäljning.

Microsoft: Världens största företag inom programvaru- utveckling. Företaget grundades av Bill Gates, och står bakom bland annat operativsystemet Windows.

Amazon: En amerikansk e-handelsjätte. Grundades av Jeff Bezos, en av världens rikaste personer. Företaget erbjuder ett stort antal tjänster, bland annat streamingtjänsten Prime.

Alphabet: Ett teknikkonglomerat som äger söktjänsten Google, samt alla tjänster som ingår i Googles namn, och ett flertal andra företag. Kallas ofta vid bolagets gamla namn: Google.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Grundläggande ord"

Gmail: Skapa ett konto

Lär dig hur du skapar en e-postadress med Gmail Vad är Gmail? Gmail är en gratis e-posttjänst från Google som du kan använda på din dator, telefon eller surfplatta. Du kan välja att skapa ett mailkonto från flera olika tjänster med Gmail, som är en gratis tjänst från Google, är ett populärt val hos både […]

Doro: Telefon

Följande övningar lär dig det mesta du behöver veta för att kunna använda din Doro som en telefon.

Köpa ny dator

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en ny dator. I det här blogginlägget kommer du få ta del av de dyraste och vanligaste misstagen gemene person begår när hen köper en ny dator. Blogginlägget är uppdelat i olika sektioner. I varje sektion får du konkreta tips på vad du kan tänka […]

Kalender-appen

Att använda en digital kalender är en stor omställning. Det kommer dock med flera fördelar. Lär dig hur du kommer igång här!

Roliga muspekare i Google Chrome

Ändra din muspekares utseende gratis Ibland är det roligt med lite förändring, och då kan det vara kul att testa att ändra utseendet på muspekaren i webbläsaren Google Chrome. I detta inlägg får du lära dig hur du gör det helt gratis. Det finns ett så kallat Tillägg som du kan installera i din webbläsare […]

bild-pa-router-och-wifi-vagor

Trådlös surf med Wi-Fi

Wi-Fi, uttalas ”wajjfajj”, är ett trådlöst nätverk som du kan använda för att koppla upp dig till internet. I offentliga lokaler såsom bibliotek, restauranger eller andra platser finns wifi-nätverk

Ny iPad? 15 appar att testa!

Har du precis köpt en ny iPad och är peppad inför att se vad den går för? Då har du hittat rätt. I denna lista hittar du 15 utvalda appar för dig som hatar att hitta appar som gör dig besviken.

Google Chrome: Android

Lär dig vad alla delar i appen Google Chrome kallas och vad de används för. Övningar för att söka och surfa.

© 2024 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.