Grundläggande ord

Grundläggande ord

Nätverk & internet

Internet: Det världsomspännande nätverket som gör det möjligt för människor att kommunicera med varandra via smarta telefoner, plattor och datorer. Internet består av ett växande antal hemsidor som du kan besöka för att hitta information, kommunicera, shoppa eller konsumera underhållning. Synonymer till internet är webben eller nätet

Bredband: Olika typer av tekniker för överföring av information via internet. Du använder bredbandet för att koppla upp dig till internet och surfa via wifi.

Wifi: Ett trådlöst nätverk via bredband. Du kan ansluta till ett öppet wifi-nätverk i de flesta offentliga lokaler. Wifi- nätverket i hemmet är oftast skyddat av ett nätverkslösenord som du hittar på undersidan av routern.

Router: Behövs för att ansluta din enhet till wifi i en lokal. Routern skickar uppkopplingen mellan din internetleverantör och din telefon, platta eller dator. Routern sprider wifi-nätverket cirka 10 meter i radie från dess placering.

Mobildata: Används för att surfa på internet via din telefon. Mängden mobildata per månad baseras på vilket avtal du har med din teleoperatör. Ingen router behövs, utan operatörens master ute i samhället utgör infrastrukturen.

Enheter & operativsystem

Hårdvara: Din telefon, surfplatta eller dator består av massa olika fysiska komponenter. Dessa delar inkluderar batteri, skärm, kamera och fysiska knappar. Dessa delar som är fysiska objekt och går att ta på refereras till som hårdvara.

Mjukvara: Det du ser på skärmen är mjukvara. Till skillnad från hårdvaran består mjukvara inte av fysiska objekt. Ett eller flera program eller appar är mjukvara.

Operativsystem (OS): En mjukvara som gör det möjligt att hårdvaran och de program/appar som finns på din enhet kan arbeta tillsammans. Alla typer av enheter – surfplattor, telefoner och datorer – har ett operativsystem.

De populäraste operativsystemen för datorer är Windows (PC) och macOS (Apple).

På telefoner och surfplattor finns iOS/iPadOS (Apple- enheter) och Android (Samsung, Doro, Huawei m.fl)

App: Kan även kallas program eller applikation. Går att jämföra med ett digitalt verktyg som används för att utföra en eller flera specifika uppgifter på en telefon, surfplatta eller dator. Vissa appar finns förinstallerade när du köper din enhet och andra laddar du ned i efterhand, såsom Wikipedia i exemplet.

Teknikföretag

MAMAA är en förkortning för de fem största och mest inflytelserika amerikanska teknikföretagen. Tidigare förkortades de FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google). Nyligen har förkortningen ändrats, då både företagsnamnen och placeringarna på topplistan har ändrats.

Meta: Äger bl.a bolagen Facebook, Instagram, WhatsApp. VD är Mark Zuckerberg, som varit i blåsväder ett antal gånger, bland annat på grund av spridning av falska nyheter som påverkat politiska val runtom i världen.

Apple: Företaget som producerar och säljer iPhone, iPad, Mac, Apple TV och ett flertal andra produkter. iPhone står för ungefär hälften av företagets försäljning.

Microsoft: Världens största företag inom programvaru- utveckling. Företaget grundades av Bill Gates, och står bakom bland annat operativsystemet Windows.

Amazon: En amerikansk e-handelsjätte. Grundades av Jeff Bezos, en av världens rikaste personer. Företaget erbjuder ett stort antal tjänster, bland annat streamingtjänsten Prime.

Alphabet: Ett teknikkonglomerat som äger söktjänsten Google, samt alla tjänster som ingår i Googles namn, och ett flertal andra företag. Kallas ofta vid bolagets gamla namn: Google.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Grundläggande ord"

Kamera på Samsung

Den bästa kameran är den du alltid har med dig! Appen Kamera på din Samsung-enhet är enkel att använda och tar lika bra bilder som många digitalkameror. Oavsett om du vill fota bilder för ett fotoalbum, skicka som SMS eller bara spara dem digitalt så är den inbyggda kameran i din enhet allt du behöver. […]

Roliga muspekare i Google Chrome

Ändra din muspekares utseende gratis Ibland är det roligt med lite förändring, och då kan det vara kul att testa att ändra utseendet på muspekaren i webbläsaren Google Chrome. I detta inlägg får du lära dig hur du gör det helt gratis. Det finns ett så kallat Tillägg som du kan installera i din webbläsare […]

Köpa ny surfplatta

Det är en hel del att tänka på när du står inför beslutet att köpa en ny surfplatta. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom de vanligaste och kostsamma misstagen som folk gör när de väljer ny surfplatta. Vi har delat in blogginlägget i olika sektioner, där varje del ger dig konkreta råd […]

Kamera på iPhone

Den bästa kameran är den du alltid har med dig! Appen Kamera på din iPhone/iPad är enkel att använda och tar lika bra bilder som många digitalkameror. Oavsett om du vill fota bilder för ett fotoalbum, skicka som SMS eller bara spara dem digitalt så är den inbyggda kameran i din telefon allt du behöver. […]

Säkerhetskopiera med Google

Säkerhetskopiera med Google Om din enhet går sönder eller tappas bort är det skönt att slippa förlora all information.En säkerhetskopia (backup) är lösningen. Dina bilder, videor, kontakter, appar och all annan information kallas för data. All data på dina enheter kan kopieras och sparas automatiskt till en säker plats så att du enkelt kan komma […]

Kalender-appen

Att använda en digital kalender är en stor omställning. Det kommer dock med flera fördelar. Lär dig hur du kommer igång här!

Doro: Meddelanden

Att skicka SMS är ett smidigt och snabbt sätt att hålla kontakt. Med en Doro-telefon skickar du SMS genom att börja med att klicka på knappen ”Skicka” på startskärmen.

Ladda hem appar: Play Butik

När du vill använda en app som du inte redan har behöver du ladda ned den appen från Play Butik.

© 2023 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.