Google Chrome: Android

Gå ut på internet på din telefon eller surfplatta

Om du använder en Android-telefon eller surfplatta och vill lära dig söka på internet och besöka hemsidor är detta inlägg för dig.

Överblick av webbläsaren Chrome

Läs beskrivningarna av de olika områdena i Google Chrome som visas i bilderna.

Se förklaringar av alla delar i Google Chrome längre ned i inlägget.

Adressfältet

Platsen där du skriver in en hemsidas adress kallas för adressfältet. Här kan du även skriva in en fritext för att göra en sökning på Google. Texten som står i adressfältet avgör vad som visas i innehållsområdet.

Innehållsområdet

Den stora ytan visar den hemsida du befinner dig på just nu.

Här klickar och scrollar du med fingret för att navigera på internet och se olika hemsidor.

Du kan scrolla upp och ner på sidan för att navigera.

Genom att klicka på olika knappar eller rubriker och bilder kan du komma vidare till andra delar av hemsidan.

Det är denna plats du interagerar med hela tiden när du surfar på internet.

Innehållsområdet förändras hela tiden och visar delar av den hemsida du är inne på just nu.

Tillbaka

Knappen för att gå ett steg tillbaka. Samma pilknapp som i alla andra appar på de flesta Android-enheter.

Menyval

Fler alternativ. Bland annat kan du skicka hemsidor till vänner, se historiken över vilka hemsidor du har besökt samt spara bokmärken.

Flikar

Knappen visar alla hemsidor som du har öppna just nu. Du kan klicka på knappen för att enkelt byta mellan de olika hemsidorna, ungefär som hundöron i en bok. Genom att klicka på Flik-knappen kan du även öppna nya flikar eller stänga de sidor du inte längre vill ha öppna. Siffran i ikonen berättar hur många flikar du har öppna.

Du kan öppna sidan för flikar och sedan klicka på de små kryssen för att stänga ned gamla hemsidor. Genom att göra detta regelbundet kan du hålla mer ordning och reda bland de hemsidor du besöker ofta.

Övning: besök en hemsida
 1. Öppna appen Chrome
 2. Klicka rakt i adressfältet, även om det står en text där redan.
 3. Skriv in hemsidan dn.se och tryck på tangenten på tangentbordet
  Nu har du kommit till hemsidan för Dagens Nyheter.
  Klicka dig vidare för att läsa nyheter

  Repetera steg 2–3 och besök andra hemsidor.

Övning: gör en sökning på Google

När du inte vet vilken hemsida som innehåller informationen du söker så kan du söka på Google. Att söka på internet kallas i folkmun att googla.

 1. Öppna appen Chrome
 2. Klicka rakt i adressfältet, även om det står en text där redan
 3. Skriv in sökfrasen ”stjärntecken” och tryck på tangenten

Klicka vidare på länkarna bland sökresultaten för att hitta det du söker. Använd tillbakaknappen för att komma tillbaka till sidan med sökresultat.

Vad är internet?

Internet är ett stort globalt nätverk av digitala tjänster som du kan komma åt via din telefon, surfplatta eller dator. Om du tänker dig den enorma digitala värld som internet är som vår planet så har varje tjänst en egen adress – en så kallad hemsida.

Genom att besöka adressen för dessa hemsidor kan du komma åt till exempel information, underhållning eller nyheter.

Precis som när du skall navigera i en ny stad du aldrig besökt förut kan det vara svårt att veta exakt vilken adress stadens bästa museum ligger på, till exempel. Därför är det oftast enklast att fråga någon som har koll på stan, eller ännu bättre – fråga en lokal invånare.

Sökmotorn – hjälper dig hitta rätt

Tänk dig internet som en stad där du letar efter en hemsida för ett museum. I stället för att gissa dig till vilken adress du skall gå till kan du använda en sökmotor. En sökmotor är ungefär som en lokal invånare – den har stenkoll på alla ställen som folk generellt sett vill besöka och kan ge dig förslag baserat på vad du väljer att söka på.

Den populäraste sökmotorn på internet kallas Google, och där kan du skriva in vad du letar efter så hjälper Google dig att hitta rätt hemsida – därav namnet sökmotor.

Vad är Chrome?

För att kunna besöka hemsidor på internet behöver du använda en webbläsare.

Populära webbläsare är bland annat:

 • Microsoft Edge
 • Mozilla Firefox
 • Chrome
 • Safari

Med hjälp av dessa program/appar kan du besöka världens alla hemsidor. Det finns ingen webbläsare som är rätt eller fel.

Du väljer själv vilken du föredrar – ungefär som märket på bilen eller kaffepaketet.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Google Chrome: Android"

Doro: Telefon

Följande övningar lär dig det mesta du behöver veta för att kunna använda din Doro som en telefon.

Doro: Google Chrome

Du kan använda din Doro-telefon för att surfa på internet. Chrome är namnet på webbläsaren som används.

iPhone/iPad: Appar

Lista över alla förinstallerade appar på din iPhone/iPad. Lär dig vad apparna heter och används för. Instruktioner för att radera appar finns längst ned i inlägget.

Säkerhetskopiera med Google

Säkerhetskopiera med Google Om din enhet går sönder eller tappas bort är det skönt att slippa förlora all information.En säkerhetskopia (backup) är lösningen. Dina bilder, videor, kontakter, appar och all annan information kallas för data. All data på dina enheter kan kopieras och sparas automatiskt till en säker plats så att du enkelt kan komma […]

iPhone: Hemskärmen

Hemskärmen är startsidan på din iPhone. Här kan du placera de appar du använder varje dag och vill ha enkel tillgång till. Men vad heter de andra delarna?

Uppdatera telefon & surfplatta

En uppdatering är som ett litet paket med förändringar och förbättringar som din enhet hämtar från internet. Att uppdatera sin telefon, surfplatta eller dator är bra att göra för att allt på enheten skall fungera korrekt. Uppdateringar innehåller nämligen ”lagningar” av funktioner som inte har fungerat rätt(buggar) samt helt nya funktioner och förändringar av enhetens utseende.

Byt språk på tangentbordet på Mac

När du använder en Mac dator och vill kunna skriva på olika språk är det praktiskt att byta tangentbordets språk. De fysiska knapparna på ditt tangentbord förblir fortfarande samma språk, såklart – men bokstäverna du ser på skärmen ändras! Inmatningskällor är de olika språken för tangentbordet Att växla mellan olika språk på tangentbordet kan även […]

Doro: Meddelanden

Att skicka SMS är ett smidigt och snabbt sätt att hålla kontakt. Med en Doro-telefon skickar du SMS genom att börja med att klicka på knappen ”Skicka” på startskärmen.

© 2024 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.