iPhone: Introduktion

Lär känna din Apple iPhone

Vad är en iPhone?

iPhone är samlingsnamnet på smarta telefoner från teknikföretaget Apple. På baksidan av alla iPhonemodeller finns en Apple-logotyp (se bild till höger).

Vilka olika modeller finns?

Historisk sett har Apple släppt minst en ny modell av iPhone varje år sedan den 9 januari 2007, då den första modellen lanserades. Samma år utnämndes telefonen till årets uppfinning av Time Magazine.

De flesta iPhone-modellerna är döpta med siffror. Ett lägre tal innebär att det är en äldre modell.

iPhone 6 släpptes innan iPhone 12, och därmed är iPhone 12 en nyare modell.

Vilken iPhone använder du?

 1. Öppna appen Inställningar
 2. Klicka på Allmänt → Om
 3. Se modellnamn

iPhone med hemknapp
Hemknappen är en fysisk knapp på iPhones framsida.

Alla iPhone-modeller till och med iPhone 8 har hemknapp som standard. Därefter finns modeller i serien ”SE” som också har en hemknapp.

iPhone utan hemknapp
iPhone-modeller från och med iPhone X och framåt har ingen hemknapp med undantag av modeller i serien ”SE”. Hemknappen har ersatts av ett streck som sveps uppåt för att gå till hemskärmen.

Vad är Android och iOS?

Smartphone-marknaden är delad i två delar: iPhone och Android. Den stora skillnaden mellan dessa typer av smarta telefoner ligger inte i det fysiska utseendet utan stället i de två olika operativsystemen som telefonerna kör: Android eller iOS.

Ett operativsystem (OS) är, enkelt förklarat, ett inbyggt program som låter telefonen hantera annan programvara. OS:et ansvarar för att delegera hårdvarans funktioner, säkerheten och allt annat som enhetens appar behöver för att fungera.

Operativsystemet gör att vi människor kan kommunicera med tekniska prylar utan att kunna läsa eller skriva kod, något som var nödvändigt innan 1980-talets datorer.

Vilket operativsystem är bäst?

På samma sätt som vissa personer föredrar jazz framför blues finns det passionerade användare av båda operativsystemen. Du som användare avgör själv vilket operativsystem du föredrar.

Om du står inför valet att köpa en ny telefon kan det vara en bra idé att fråga någon i din närhet vilken typ av telefon den personen använder eller föredrar. Android och iOS skiljer sig åt i många avseenden och därför kan det vara smidigt att ha någon att be om hjälp när det behövs.

Tillgänglighet/Hjälpmedel

Apple anses ha kommit långt i utvecklingen av tillgänglighetsfunktioner i iPhone för personer med syn- eller hörselnedsättningar eller motoriska funktionsvariationer.

Uppdateringar av iPhone

Alla iPhone-modeller behöver underhållas genom att uppdateras. En uppdatering gör att din telefon förblir säker att använda längre. Dessutom tillkommer nya funktioner som syftar till att göra enheten mer användbar.

En uppdatering av iOS kan innebära stora förändringar av telefonens utseende. Försök att uppdatera ofta för att ge dig tid att vänja dig vid små förändringar.

På bilden visas en uppdatering iPhones operativsystem till version iOS 16.2.

Under uppdateringens namn finns utgivarens namn (Apple Inc.) samt storleken på uppdateringen (1,23 GB) samt en kort beskrivning av vad uppdateringen innehåller.

Fortsätt lära dig om iPhone med DigiGuiden

Här är ett par tips på DigiGuider att läsa om du vill fortsätta lära dig om iPhone:

 • iPhone: Hemskärmen
 • iPhone/iPad: Appar
 • Uppdatera telefon och surfplatta
 • Ladda hem appar: App Store
 • Telefon på iPhone: Del 1 & 2
 • Meddelanden på iPhone: Del 1 & 2
 • Hjälpmedel: Läsa & skriva
 • Grunder i Safari
 • Röstassistenter

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "iPhone: Introduktion"

Säkerhetskopiera med Google

Säkerhetskopiera med Google Om din enhet går sönder eller tappas bort är det skönt att slippa förlora all information.En säkerhetskopia (backup) är lösningen. Dina bilder, videor, kontakter, appar och all annan information kallas för data. All data på dina enheter kan kopieras och sparas automatiskt till en säker plats så att du enkelt kan komma […]

Säkerhetskopiera till iCloud

Säkerhetskopiera till molnet Om din enhet går sönder eller tappas bort är det skönt att slippa förlora all information. En säkerhetskopia (backup) är lösningen. Dina bilder, videor, kontakter, appar och all annan information kallas för data. All data på dina enheter kan kopieras och sparas automatiskt till en säker plats så att du enkelt kan […]

Doro: Introduktion

Doro är namnet på ett märke för smarta telefoner. Företaget som producerar telefonerna saluför dem som enkla och smarta.

Kamera på Samsung

Den bästa kameran är den du alltid har med dig! Appen Kamera på din Samsung-enhet är enkel att använda och tar lika bra bilder som många digitalkameror. Oavsett om du vill fota bilder för ett fotoalbum, skicka som SMS eller bara spara dem digitalt så är den inbyggda kameran i din enhet allt du behöver. […]

Digital ID: Introduktion

En ”digital ID” är en digital identifikation. Den kallas även e-legitimation. Den digitala identifikationen finns i en app på telefonen eller surfplattan eller i ett program på datorn.

Uppdatera telefon & surfplatta

En uppdatering är som ett litet paket med förändringar och förbättringar som din enhet hämtar från internet. Att uppdatera sin telefon, surfplatta eller dator är bra att göra för att allt på enheten skall fungera korrekt. Uppdateringar innehåller nämligen ”lagningar” av funktioner som inte har fungerat rätt(buggar) samt helt nya funktioner och förändringar av enhetens utseende.

Doro: Meddelanden

Att skicka SMS är ett smidigt och snabbt sätt att hålla kontakt. Med en Doro-telefon skickar du SMS genom att börja med att klicka på knappen ”Skicka” på startskärmen.

Ny iPad? 15 appar att testa!

Har du precis köpt en ny iPad och är peppad inför att se vad den går för? Då har du hittat rätt. I denna lista hittar du 15 utvalda appar för dig som hatar att hitta appar som gör dig besviken.

© 2023 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.