iPhone: Introduktion

Lär känna din Apple iPhone

Vad är en iPhone?

iPhone är samlingsnamnet på smarta telefoner från teknikföretaget Apple. På baksidan av alla iPhonemodeller finns en Apple-logotyp (se bild till höger).

Vilka olika modeller finns?

Historisk sett har Apple släppt minst en ny modell av iPhone varje år sedan den 9 januari 2007, då den första modellen lanserades. Samma år utnämndes telefonen till årets uppfinning av Time Magazine.

De flesta iPhone-modellerna är döpta med siffror. Ett lägre tal innebär att det är en äldre modell.

iPhone 6 släpptes innan iPhone 12, och därmed är iPhone 12 en nyare modell.

Vilken iPhone använder du?

 1. Öppna appen Inställningar
 2. Klicka på Allmänt → Om
 3. Se modellnamn

iPhone med hemknapp
Hemknappen är en fysisk knapp på iPhones framsida.

Alla iPhone-modeller till och med iPhone 8 har hemknapp som standard. Därefter finns modeller i serien ”SE” som också har en hemknapp.

iPhone utan hemknapp
iPhone-modeller från och med iPhone X och framåt har ingen hemknapp med undantag av modeller i serien ”SE”. Hemknappen har ersatts av ett streck som sveps uppåt för att gå till hemskärmen.

Vad är Android och iOS?

Smartphone-marknaden är delad i två delar: iPhone och Android. Den stora skillnaden mellan dessa typer av smarta telefoner ligger inte i det fysiska utseendet utan stället i de två olika operativsystemen som telefonerna kör: Android eller iOS.

Ett operativsystem (OS) är, enkelt förklarat, ett inbyggt program som låter telefonen hantera annan programvara. OS:et ansvarar för att delegera hårdvarans funktioner, säkerheten och allt annat som enhetens appar behöver för att fungera.

Operativsystemet gör att vi människor kan kommunicera med tekniska prylar utan att kunna läsa eller skriva kod, något som var nödvändigt innan 1980-talets datorer.

Vilket operativsystem är bäst?

På samma sätt som vissa personer föredrar jazz framför blues finns det passionerade användare av båda operativsystemen. Du som användare avgör själv vilket operativsystem du föredrar.

Om du står inför valet att köpa en ny telefon kan det vara en bra idé att fråga någon i din närhet vilken typ av telefon den personen använder eller föredrar. Android och iOS skiljer sig åt i många avseenden och därför kan det vara smidigt att ha någon att be om hjälp när det behövs.

Tillgänglighet/Hjälpmedel

Apple anses ha kommit långt i utvecklingen av tillgänglighetsfunktioner i iPhone för personer med syn- eller hörselnedsättningar eller motoriska funktionsvariationer.

Uppdateringar av iPhone

Alla iPhone-modeller behöver underhållas genom att uppdateras. En uppdatering gör att din telefon förblir säker att använda längre. Dessutom tillkommer nya funktioner som syftar till att göra enheten mer användbar.

En uppdatering av iOS kan innebära stora förändringar av telefonens utseende. Försök att uppdatera ofta för att ge dig tid att vänja dig vid små förändringar.

På bilden visas en uppdatering iPhones operativsystem till version iOS 16.2.

Under uppdateringens namn finns utgivarens namn (Apple Inc.) samt storleken på uppdateringen (1,23 GB) samt en kort beskrivning av vad uppdateringen innehåller.

Fortsätt lära dig om iPhone med DigiGuiden

Här är ett par tips på DigiGuider att läsa om du vill fortsätta lära dig om iPhone:

 • iPhone: Hemskärmen
 • iPhone/iPad: Appar
 • Uppdatera telefon och surfplatta
 • Ladda hem appar: App Store
 • Telefon på iPhone: Del 1 & 2
 • Meddelanden på iPhone: Del 1 & 2
 • Hjälpmedel: Läsa & skriva
 • Grunder i Safari
 • Röstassistenter

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "iPhone: Introduktion"

Köpa ny dator

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en ny dator. I det här blogginlägget kommer du få ta del av de dyraste och vanligaste misstagen gemene person begår när hen köper en ny dator. Blogginlägget är uppdelat i olika sektioner. I varje sektion får du konkreta tips på vad du kan tänka […]

iPhone: Hemskärmen

Hemskärmen är startsidan på din iPhone. Här kan du placera de appar du använder varje dag och vill ha enkel tillgång till. Men vad heter de andra delarna?

Ny iPad? 15 appar att testa!

Har du precis köpt en ny iPad och är peppad inför att se vad den går för? Då har du hittat rätt. I denna lista hittar du 15 utvalda appar för dig som hatar att hitta appar som gör dig besviken.

Google Meet

Meet är engelska för ”möta”. Du kan ringa gratis med Meet till vänner, familj och kollegor, oavsett var du befinner dig.

Det är trevligt att se varandra när man pratar.
Det finns situationer där videosamtal kan vara en bättre lösning än vanliga röstsamtal:

Skapa bokmärken i Google Chrome

Spara och sortera dina favorithemsidor Om du gillar att hålla ordning och reda kommer du att uppskatta den nya kunskap denna guide kommer att ge dig. Syftet med guiden är städa upp bland dina så kallade bokmärken i programmet Google Chrome för att enklare och snabbare kunna spara, hitta och besöka dina favorithemsidor. Ett bokmärke […]

Vanliga symboler

Oavsett om du använder en telefon, surfplatta eller dator kommer du garanterat känna igen en hel del av dessa symboler! Vet du vad de betyder?

Doro: Google Chrome

Du kan använda din Doro-telefon för att surfa på internet. Chrome är namnet på webbläsaren som används.

Kamera på Samsung

Den bästa kameran är den du alltid har med dig! Appen Kamera på din Samsung-enhet är enkel att använda och tar lika bra bilder som många digitalkameror. Oavsett om du vill fota bilder för ett fotoalbum, skicka som SMS eller bara spara dem digitalt så är den inbyggda kameran i din enhet allt du behöver. […]

© 2024 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.