Gmail-appen

Lär dig använda Gmail-appen i din telefon

Vad är Gmail?

Gmail är en gratis e-posttjänst från Google som du kan använda på din dator, telefon eller surfplatta.

I denna guide går vi igenom grundfunktionerna i telefon-appen som du kan ladda hem från App Store eller Play Butik.

Vi rekommenderar därför att du följer guiden med din iPhone eller Android-telefon. Om du inte redan har ett Gmail-konto kan du följa en annan av våra guider där vi hjälper dig skapa en ny e-postaddress.

Börja med att öppna appen Gmail. Om du inte redan är inloggad behöver du först logga in med dina användaruppgifter.


Skriv och skicka ett nytt mail

För att skriva ditt första mail trycker du på knappen

Då kommer ett nytt fönster att öppnas, där du kan fylla i mottagarens e-postadress, ditt mails ämnesrad och skriva ditt mail.

Spana in exemplet åt höger.

När du har fyllt i allt och är redo att skicka ditt mail trycker du på knappen Skicka

Är du inte redo att skicka mailet ännu? Då kan du trycka på krysset uppe i vänster hörn. Då hamnar det i Utkast så att du kan skicka det senare.


Inkorgen – dina inkomna mail

Inkorgen är den mapp som innehåller alla dina senast inkomna mail. Det är din startsida när du kommer in på din mail. Här hittar du alla mail som du har fått skickade till dig. När du raderar eller arkiverar ett mail försvinner det från inkorgen.

Gå till inkorgen genom att klicka på hamburgermenyn uppe i vänster hörn på skärmen. Klicka på Primär eller Inkorg.


Besvara ett mail – tre steg

För att svara på ett mail som du har fått behöver du först öppna mailet du vill svara på. Det gör du genom att trycka rakt på mailets text från inkorgen. Se Bild 1 nedan.

Klicka sedan på knappen Svara enligt Bild 2 nedan.

Du får upp ett nytt fönster som ser ut ungefär som fönstret för ett nytt mail. Där är mottagaren och ämnesraden redan ifylld, och allt du behöver göra är att trycka någonstans under ämnesraden för att kunna skriva ditt svar och sedan trycka på knappen för att skicka ditt svar. Se Bild 3.


Bifoga en fil eller bild i ett mail

Om du behöver bifoga en bild eller annan fil till ditt mail måste du först följa stegen från ”Skriv och
skicka ett nytt mail” eller ”Besvara ett mail – tre steg”. Men innan du skickar mailet skall du trycka
på ikonen Bifoga.

Om det är första gången du ska bifoga en bild är det troligt att appen kommer att fråga dig om
åtkomst till dina bilder.

Du kan välja att ge appen åtkomst enbart till de filer du vill bifoga, eller till hela ditt bildbibliotek. Om du väljer att ge tillåtelse till alla bilder kommer det vara betydligt enklare att bifoga filer i framtiden, då appen inte behöver fråga om åtkomst varje gång.

Tryck sedan på den bild eller fil du vill bifoga, och den kommer automatiskt att hamna i ditt mail.


Rensa med Radera och Arkivera

Inkorgen är alltså platsen där alla dina mail hamnar när de skickats till dig. Det går att likna vid hallmattan innanför brevinkastet i en lägenhet. Där kan ju inte alla brev ligga kvar, eller hur?

Nyckeln till att ha en ordning och reda bland dina mailkonversationer är att regelbundet rensa inkorgen.

Ser du bilden åt höger? De runda cirklarna visar första bokstaven i avsändarens förnamn. När du klickar i denna cirkel blir mailet markerat. Mailet från ”PACK BAGS” är markerat i exemplet.

När du har markerat ett eller flera mail kan du sedan klicka på ikonerna högst upp på skärmen för att Arkivera eller Radera de markerade mailen.


Brevlådor

När du klickar på Hamburgermenyn uppe åt vänster på skärmen får du upp vyn för alla dina brevlådor, även kallade mappar. När du har arkiverat ett brev hamnar det i brevlådan ”All e-post”. Dina raderade brev hamnar i ”Papperskorgen”.

Om du scrollar ned ytterligare en bit i denna meny har du ett alternativ för att skapa en ny etikett. ”Etikett” är namnet på en mapp i Gmail-sammanhang. Du kan använda etiketter för att skapa ännu mer ordning i din mail.

Testa att skapa etiketter för kvitton, försäkringar, korrespondens, nyhetsbrev eller några andra typer av mail som du vill sortera.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Gmail-appen"

Gmail: Skapa ett konto

Lär dig hur du skapar en e-postadress med Gmail Vad är Gmail? Gmail är en gratis e-posttjänst från Google som du kan använda på din dator, telefon eller surfplatta. Du kan välja att skapa ett mailkonto från flera olika tjänster med Gmail, som är en gratis tjänst från Google, är ett populärt val hos både […]

Doro: Introduktion

Doro är namnet på ett märke för smarta telefoner. Företaget som producerar telefonerna saluför dem som enkla och smarta.

iPhone: Introduktion

iPhone är samlingsnamnet på smarta telefoner från teknikföretaget Apple. På baksidan av alla iPhonemodeller finns en Apple-logotyp

Köpa ny surfplatta

Det är en hel del att tänka på när du står inför beslutet att köpa en ny surfplatta. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom de vanligaste och kostsamma misstagen som folk gör när de väljer ny surfplatta. Vi har delat in blogginlägget i olika sektioner, där varje del ger dig konkreta råd […]

Skapa bokmärken i Google Chrome

Spara och sortera dina favorithemsidor Om du gillar att hålla ordning och reda kommer du att uppskatta den nya kunskap denna guide kommer att ge dig. Syftet med guiden är städa upp bland dina så kallade bokmärken i programmet Google Chrome för att enklare och snabbare kunna spara, hitta och besöka dina favorithemsidor. Ett bokmärke […]

Android: Introduktion

Smartphone-marknaden är delad i två delar: iPhone och Android. Den stora skillnaden mellan dessa typer av smarta telefoner ligger inte i det fysiska utseendet utan stället i de två olika operativsystemen som telefonerna kör: Android eller iOS.

Roliga muspekare i Google Chrome

Ändra din muspekares utseende gratis Ibland är det roligt med lite förändring, och då kan det vara kul att testa att ändra utseendet på muspekaren i webbläsaren Google Chrome. I detta inlägg får du lära dig hur du gör det helt gratis. Det finns ett så kallat Tillägg som du kan installera i din webbläsare […]

Doro: Google Chrome

Du kan använda din Doro-telefon för att surfa på internet. Chrome är namnet på webbläsaren som används.

© 2024 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.