Digital ID: Introduktion

Vad är en digitalt ID & vad används den till?

En ”digital ID” är en digital identifikation. Den kallas även e-legitimation. Den digitala identifikationen finns i en app på telefonen eller surfplattan eller i ett program på datorn.

En digitalt ID har två funktioner: identifikation och underskrifter.

Båda funktionerna kräver att du använder en personlig kod.
Koden består av minst 6 siffror och ska aldrig visas för någon.

Identifikation med digitalt ID

När du loggar in i en tjänst använder du digitalt ID för att bekräfta att du är du. Ungefär som en fysisk legitimation såsom ID-kort eller pass. I stället för att visa ditt ID-kort används din personliga kod.

Underskrifter med digitalt ID

När du genomför ärenden godkänner du dem i avtal. Avtalet signeras med din digitala ID. Ungefär som att du läser igenom ett avtal och signerar det med en penna. I stället för papper och penna används din personliga kod.


Säkerhet & digital ID

Din personliga kod skall vara hemlig.

Memorera siffrorna i huvudet och förvara den aldrig i skrift på en osäker plats.

Använd aldrig digitalt ID på uppmuntran av någon annan.

Nyheterna rapporterar ibland om både lyckade och misslyckade bedrägeriförsök. Detta kan kallas nätfiske eller phishing. Att förstå hur och när det är lämpligt att använda en digital ID är en bra början för att skydda dig från att luras.

Varför behövs digitalt ID?

De flesta ärenden hos myndigheter eller banker kräver inte ett besök till ett fysiskt kontor idag. Ärenden sköts i stället i en digital miljö, närmare bestämt en app eller hemsida. För att en person ska kunna sköta ärenden digitalt på ett säkert sätt behövs en metod för att kontrollera identitet och signera avtal. Detta görs med en digital ID.

Vilka digitala ID:er finns?

I dagsläget utfärdas en digital ID inte av staten, likt ett pass. I stället står privata företag bakom tjänsterna för den digitala identifikationen. Det finns ett par olika leverantörer. Populärast är BankID som ges ut av några av Sveriges största banker. En annan digital ID är FrejaID som också funkar för identifikation och underskrifter.

Vad är en bank-app?

En bank-app är en app (program) som används för att hantera dina ärenden hos banken. Om du är kund hos flera banker kan du alltså ha flera bank-appar. När appen är finns på din enhet kan du logga in i appen med din digitala ID för att sköta dina bankärenden.

Vad är en digital brevlåda?

En digital brevlåda är en tjänst som används för att ta emot och hantera brev från myndigheter, företag och andra organisationer. Kivra och Billo är exempel på digitala brevlådor. Dessa finns även som hemsidor, så att de går att använda på datorer.

Hur skaffar jag en digital ID?

Det enklaste sättet att skaffa en digital ID är att boka en tid hos banken och be om hjälp. Din digitala ID behöver förnyas cirka var 5:e år och därför kan det vara skönt att få hjälp att komma i gång första gången.

Du kan förbereda ditt besök till banken genom att hämta hem gratisappen Mobilt BankID från App Store eller Play butik. När du ändå är i gång, ladda hem appen för din bank också.

Ta sedan med din legitimation och besök banken för att få hjälp att skaffa din digitala ID.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Digital ID: Introduktion"

Köpa ny surfplatta

Det är en hel del att tänka på när du står inför beslutet att köpa en ny surfplatta. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom de vanligaste och kostsamma misstagen som folk gör när de väljer ny surfplatta. Vi har delat in blogginlägget i olika sektioner, där varje del ger dig konkreta råd […]

Köpa ny dator

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en ny dator. I det här blogginlägget kommer du få ta del av de dyraste och vanligaste misstagen gemene person begår när hen köper en ny dator. Blogginlägget är uppdelat i olika sektioner. I varje sektion får du konkreta tips på vad du kan tänka […]

Samsung: Inställningar

Med appen Inställningar på din Samsung-enhet kan du justera hur den fungerar. Första sidan i appen består av ett 20-tal olika kategorier.

Google Meet

Meet är engelska för ”möta”. Du kan ringa gratis med Meet till vänner, familj och kollegor, oavsett var du befinner dig.

Det är trevligt att se varandra när man pratar.
Det finns situationer där videosamtal kan vara en bättre lösning än vanliga röstsamtal:

Kamera på Samsung

Den bästa kameran är den du alltid har med dig! Appen Kamera på din Samsung-enhet är enkel att använda och tar lika bra bilder som många digitalkameror. Oavsett om du vill fota bilder för ett fotoalbum, skicka som SMS eller bara spara dem digitalt så är den inbyggda kameran i din enhet allt du behöver. […]

iPhone/iPad: Appar

Lista över alla förinstallerade appar på din iPhone/iPad. Lär dig vad apparna heter och används för. Instruktioner för att radera appar finns längst ned i inlägget.

iPhone/iPad: Inställningar

Med appen Inställningar på din iPhone eller iPad kan du justera hur din enhet fungerar. Första sidan i appen består av ett 50-tal olika kategorier, t.ex. Notiser.

Säkerhetskopiera till iCloud

Säkerhetskopiera till molnet Om din enhet går sönder eller tappas bort är det skönt att slippa förlora all information. En säkerhetskopia (backup) är lösningen. Dina bilder, videor, kontakter, appar och all annan information kallas för data. All data på dina enheter kan kopieras och sparas automatiskt till en säker plats så att du enkelt kan […]

© 2023 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.