iPhone/iPad: Appar

Överblick av alla förinstallerade appar på iPhone/iPad

Samtliga appar i listan finns förinstallerade på de flesta telefoner och surfplattor från Apple.

Beroende på vilken modell och programvaruversion din enhet har kan apparnas utseende och funktion variera.

IkonNamnBeskrivning av funktion
AnteckningarAnvänds huvudsakligen för enkel ordbehandling eller kom ihåglistor.
Finns även funktioner för att kunna rita och skanna dokument med hjälp av enhetens kamera.
App StoreLadda ned nya appar till din telefon eller surfplatta. När du vill hämta en ny app kan du söka upp den i App store. De flesta apparna är gratis men det finns de som kostar pengar.
Apple StoreApples app för att köpa deras fysiska produkter och tillbehör. Observera att appen inte är rätt att ladda hem appar från. För att ladda hem appar, använd appen App store.
BilderI denna app hittar du alla de bilder som du har fotat med enhetens kamera. Bilderna ligger sorterade i en kronologisk ordning under menyalternativet Bibliotek.
BöckerHantera dina köpte e-böcker och ljudböcker, spara dina pdf-filer och hämta den digitala handboken som finns tillgänglig på flera språk. Du hittar alla dina filer under menyvalet Bibliotek.
FaceTimeTjänst för att ringa videosamtal gratis över hela världen. Observera att FaceTime fungerar bäst mellan Apple-enheter men även går att ringa med till Android och PC efter iOS 15.
FilerEn viktig men smått förvirrande app för många. Filer används för att hantera dina mappar med olika dokument och andra filer. OBS! Dina fotograferade bilder finns i appen Bilder.
FörstorareEtt digitalt förstoringsglas som använder telefonens inbyggda kamera. Gör det smidigt att ta en bild och zooma in på exempelvis text eller små detaljer i en bild.
HittaEn app för att dela din nuvarande geografiska plats med dina nära och kära. Går även att använda för att hitta borttappade enheter som har funktionen Find My.
InställningarJustera din enhets inställningar och gör den mer personlig eller anpassad efter dina behov. Massvis av funktioner som du kan läsa kort information om samt experimentera med. Här görs även regelbundna uppdateringar av enhetens operativsystem.
KalenderEn digital almanacka/filofax för att planera vardagen. Bemästra de olika vyerna för år, månad och dag i appen Kalender för att få ut maximal användning. Appens ikon visar veckodag och datum.
KameraTa bilder eller video. Du kan komma åt de senaste bilderna du fotat genom att klicka på miniatyren ned åt vänster när du öppnar appen Kamera. De enklaste sättet att njuta av dina alster är dock i appen Bilder.
KartorEn kartapp av Apple som du kan använda för att navigera eller hitta kontaktuppgifter till företag.
KeynoteApp för att skapa presentationer. Motsvarande PowerPoint. Skapa diabilder där du kombinerar bilder, text och grafik för att stödja dig i presentationer.
KlockaTimer, alarm, stoppur och världsklocka – allt i ett. Appens ikon visar en analog klocka med sekundvisare som rör sig i realtid.
KompassVisar telefonens inbyggda kompass. Öppna appen för att testa kompassen. Väldigt avskalad app vars enda syfte är att visa dig väderstrecken, precis som en äkta kompass.
KontakterVisar en lista på alla dina sparade kontakter. Tryck på kontaktens namn för video- eller telefonsamtal eller SMS. Du kan med fördel använda appen Telefon istället för denna.
MailDen förinstallerade appen för att läsa e-post. Konfigurera mailkontot för denna app i appen Inställningar.
MeddelandenAnvänds för att skicka textmeddelanden(SMS) och bilder/video(MMS). Går även att skicka röstmeddelanden till andra Apple-användare.
MätverktygInbyggt vattenpass och mätverktyg som utnyttjar enhetens kamera. Observera att appen inte är tänkt för professionell användning utan snarare uppskattningar av vinklar och avstånd.
NumbersKalkylprogram. Motsvarade Microsoft Excel. Prova någon av de förberedda mallarna för hushållskalkyl eller sparande. Fullspäckad app som ofta är en vattendelare.
PagesOrdbehandlingsprogram. Motsvarade populära Microsoft Word. Skapar filer i pages-format vilket innebär att de endast går att öppna i programmet/appen Pages. Välj att exportera som .pdf om du skall skicka vidare dokumentet till någon annan.
PåminnelserSkapa listor över påminnelser. Avancerade funktioner går även att använda för att exempelvis utlösa en påminnelse när du lämnar eller anländer till din hemadress.
RöstmemonDiktafon. Perfekt för att spela in samtal (dock ej telefonsamtal) eller annat icke-upphovsrättsskyddat material. Tryck på den röda knappen för att spela in röst.
SafariDen inbyggda appen för att besöka hemsidor på internet. Safari är en så kallad webbläsare som endast finns på Apple-enheter. Motsvarande program på PC datorer är oftast Edge, Explorer, Chrome eller Firefox.
TelefonSe dina kontakter, samtalshistorik eller knappsats för att skriva in telefonnummer och ringa samtal. Använd bottenradsmenyn för att klicka runt bland de olika funktionerna.
ÖversättApples egna översättningsapp för olika språk. Går ej att använda för svenska språket i dagsläget. Testa att ladda hem appen Google Översätt från App Store för att översätta svenska.

Ta bort en app från iPhone eller iPad

Håll in fingret stilla på appen i cirka 2 sek → Släpp fingret → Ta bort app.

Du kan hämta hem nya och radera appar från App store när du vill.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "iPhone/iPad: Appar"

Källkritik på internet

Analysera information du stöter på online I det här inlägget får du lära dig hur du kan tänka för att bli mer kritisk mot det du läser online. Varför är källkritik viktigt? Det finns otroliga mängder information på internet, men vad exakt är sant och falskt? Går det verkligen lita på allt en läser på […]

bild-pa-router-och-wifi-vagor

Trådlös surf med Wi-Fi

Wi-Fi, uttalas ”wajjfajj”, är ett trådlöst nätverk som du kan använda för att koppla upp dig till internet. I offentliga lokaler såsom bibliotek, restauranger eller andra platser finns wifi-nätverk

Vanliga symboler

Oavsett om du använder en telefon, surfplatta eller dator kommer du garanterat känna igen en hel del av dessa symboler! Vet du vad de betyder?

Digital ID: Introduktion

En ”digital ID” är en digital identifikation. Den kallas även e-legitimation. Den digitala identifikationen finns i en app på telefonen eller surfplattan eller i ett program på datorn.

Gmail-appen

Lär dig använda Gmail-appen i din telefon Vad är Gmail? Gmail är en gratis e-posttjänst från Google som du kan använda på din dator, telefon eller surfplatta. I denna guide går vi igenom grundfunktionerna i telefon-appen som du kan ladda hem från App Store eller Play Butik. Vi rekommenderar därför att du följer guiden med […]

Säkerhetskopiera till iCloud

Säkerhetskopiera till molnet Om din enhet går sönder eller tappas bort är det skönt att slippa förlora all information. En säkerhetskopia (backup) är lösningen. Dina bilder, videor, kontakter, appar och all annan information kallas för data. All data på dina enheter kan kopieras och sparas automatiskt till en säker plats så att du enkelt kan […]

Grunder i Safari

Safari är den populäraste appen för att surfa på internet med Apples telefoner och surfplattor. Lär dig vad alla funktioner i appen kallas och hur de används. Fullt med övningar som hjälper dig att klicka rätt utlovas!

Introduktion till Gmail.com

Gmail är en gratis e-posttjänst från Google som du kan använda på din dator, telefon eller surfplatta. I denna DigiGuide går vi igenom grundfunktionerna i webbmejlen, alltså hemsidan gmail.com.

Vi rekommenderar att du följer guiden på en dator för att följa instruktionerna enklast. Surfa in på hemsidan gmail.com och logga in med din Gmail-adress för att följa DigiGuiden.

© 2024 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.