Kamera på Samsung

Den bästa kameran är den du alltid har med dig! Appen Kamera på din Samsung-enhet är enkel att använda och tar lika bra bilder som många digitalkameror. Oavsett om du vill fota bilder för ett fotoalbum, skicka som SMS eller bara spara dem digitalt så är den inbyggda kameran i din enhet allt du behöver.

Övning 1: ta en stillbild med telefonen/plattan

  1. Lås upp din enhet och öppna Kamera
  2. Titta på skärmen och rikta telefonen mot ett objekt

    Glöm inte att alltid be om lov innan du fotograferar andra personer.
  3. Tryck på den vita slutarknappen för att ta bilden. Knappen finns i skärmens nedre del.

Övning 2: se senaste bilden direkt i Kamera-appen

Vill du snabbt se hur den senaste* bilden du fotade blev?

1. I appen Kamera, klicka på den runda miniatyren längst ned åt vänster

2. Svep åt höger eller vänster för att bläddra bland bilderna

3. Tryck på ikonen < uppe åt vänster för att återgå till Kamera

* Du kan alltid se alla bilder du har fotat i appen Galleri.


Olika format

Du kan ta bilder och video i liggande och stående format. Det kallas landskaps- eller porträttläge på fotospråk. Läget du håller telefonen i påverkar inte bildkvaliteten. Det är dock viktigt att du kan hålla telefonen stadigt när du fotar, framför allt i mörker.

Det finns inget rätt eller fel sätt att hålla telefonen när du fotar. Låt situationen avgöra om du vill ta stående eller liggande bilder och låt kreativiteten flöda!


Övning 3: ta en bild i liggande format

Om du håller din telefon i ett liggande läge fotar/filmar du i landskapsläge.

Landskapsläget är optimalt för gruppbilder, landskapsfoton eller videoinspelningar som du vill spela upp på en dator- eller TV-skärm.

Bild i liggande format fotad med Samsung S8 på Gotland den 23 juli 2022

Övning 4: ta en bild i stående format

Om du håller din telefon i ett stående läge fotar/filmar du i porträttläge. Detta är oftast det snabbaste sättet att ta en bild eftersom de flesta appar används i stående läge.

Porträttläget är optimalt för att spela in videor som du mest sannolikt endast kommer att titta på i telefonen eller publicera på sociala medier.

Bild i stående format fotad med Samsung A2 på Fårö den 20 juli 2022

Övning 5: bildlägen

Ovanför slutarknappen finns en rad med ord. Dessa ord är olika bildlägen. Det ovanför slutarknappen är det aktiva bildläget.
Olika telefoner har olika bildlägen.

Klicka på ”VIDEO” för att spela in filmer. När bildläget ändras kan även slutarknappen ändra utseende.

Slutarknapp för att starta video (röd).
Slutarknapp för att pausa eller stoppa video (svarta)

Övning 6: fokus & exponering

Din telefon använder autofokus för att fokusera på det objekt som du riktar kameran mot. Du kan också klicka på en plats på skärmen för att skifta fokus manuellt.

När du klickar på skärmen markeras området med fokus av en cirkel och en sol som utgör området som hamnar i skärpa. Svep fingret åt höger eller vänster för att öka/sänka exponeringen. Högre exponeringen gör bilden ljusare och vice versa.

Microsoft Word – Kamera med Samsung.docx

När du riktar kameran bort från fokusområdet återgår den till autofokus.

När skärpeområdet visas kan du justera exponeringen

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Kamera på Samsung"

Gmail: Skapa ett konto

Lär dig hur du skapar en e-postadress med Gmail Vad är Gmail? Gmail är en gratis e-posttjänst från Google som du kan använda på din dator, telefon eller surfplatta. Du kan välja att skapa ett mailkonto från flera olika tjänster med Gmail, som är en gratis tjänst från Google, är ett populärt val hos både […]

Roliga muspekare i Google Chrome

Ändra din muspekares utseende gratis Ibland är det roligt med lite förändring, och då kan det vara kul att testa att ändra utseendet på muspekaren i webbläsaren Google Chrome. I detta inlägg får du lära dig hur du gör det helt gratis. Det finns ett så kallat Tillägg som du kan installera i din webbläsare […]

Uppdatera telefon & surfplatta

En uppdatering är som ett litet paket med förändringar och förbättringar som din enhet hämtar från internet. Att uppdatera sin telefon, surfplatta eller dator är bra att göra för att allt på enheten skall fungera korrekt. Uppdateringar innehåller nämligen ”lagningar” av funktioner som inte har fungerat rätt(buggar) samt helt nya funktioner och förändringar av enhetens utseende.

Röstassistenter

Röstassistenten lyssnar på din röst och hjälper dig. Du kan säga åt den att göra olika saker eller ställa frågor och få svar. Ungefär som en robot i telefonen.

iPhone/iPad: Appar

Lista över alla förinstallerade appar på din iPhone/iPad. Lär dig vad apparna heter och används för. Instruktioner för att radera appar finns längst ned i inlägget.

Android: Introduktion

Smartphone-marknaden är delad i två delar: iPhone och Android. Den stora skillnaden mellan dessa typer av smarta telefoner ligger inte i det fysiska utseendet utan stället i de två olika operativsystemen som telefonerna kör: Android eller iOS.

Grunder i Safari

Safari är den populäraste appen för att surfa på internet med Apples telefoner och surfplattor. Lär dig vad alla funktioner i appen kallas och hur de används. Fullt med övningar som hjälper dig att klicka rätt utlovas!

Digital ID: Introduktion

En ”digital ID” är en digital identifikation. Den kallas även e-legitimation. Den digitala identifikationen finns i en app på telefonen eller surfplattan eller i ett program på datorn.

© 2024 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.