Datorskolan

Rita på iPad

  • Publicerad den 25 maj 2023

Om du älskar att teckna och är trött på att vässa pennan eller rengöra penslarna bör du fundera på om en iPad kan ersätta pennan och blocket. Ett tjockt, fint papper för akvarellmålningar går inte att ersätta men du kan aldrig ha ett mer lättillgängligt verktyg för att skapa än en iPad.

Två olika typer av iPads

Innan du sätter igång med konstnärskapet på allvar kan det vara klokt att inventera vilka möjligheter du har. Det går att använda fingret eller en vanlig pekpenna för att rita/måla/skissa men det är betydligt roligare om du även har tillgång till Apples egna stylus som heter Apple Pencil.

Nyare iPads: Under de senare åren har gjort det möjligt att använda tillbehöret Apple Pencil med fler och fler av modellerna som finns. Förut var det endast iPad Pro-serien som var kompatibel med Pencil. De nyare modellerna av iPad har skärmar som skickar fler signaler till pennan varje sekund vilket gör det möjligt att imitera pennans drag in i minsta detalj.

Källa: Apple.se

Äldre iPads: Klassiska iPads som inte har lika ultrakänsliga skärmar som kan imitera en pennas rörelser och imitera tryck/vinkel. Dessa går endast att rita på med fingret eller billigare stylusar som du köper hos exempelvis Teknikmagasinet eller Kjell & Co.

Skissa, illustrera eller rita på iPad utan att ladda hem appar

När du skall rita på din iPad kan du antingen använda den inbyggda appen appen Anteckningar eller ladda hem någon av de mer nischade ritapparna som finns att hämta på App Store. I appen Anteckningar har du endast ett fåtal olika pennor. Du kan justera tjockleken på ”penseldraget” samt ändra färger. Men den förinstallerade appen lämnar en hel del kvar att önska.

Därför är det att rekommendera är att budgetera runt 100 kronor att köpa appar som har fler funktioner för att kunna utnyttja din iPads fulla potential. Vissa av apparna har även gratisversioner så att du kan testa vissa typer av pennor och penslar innan du köper hela paketet för en engångssumma.

Tips på saker att prioritera när du kommer igång

  • Lär dig bemästra vanlig pensel som imiterar en tjock tuschpenna och bli van vid att hantera pennan du ritar me
  • Lär dig använda lager för att skapa skisser och skapa ett nytt lager som du använder för att färdigställa ditt verk
  • Lär dig ställa in olika tjocklekar på penseln för att även kunna sudda saker i detalj
  • Lär dig fylla i former med färger

Förslag på appar

Procreate är den bästa appen för att använda en iPad för att rita, skissa eller måla. Period. Med det sagt är den också dyrare än de andra alternativen som finns på App store.

  • Procreate kostar runt 200 kronor och är den populäraste appen för att rita på bland proffssen. Den är enkel att lära sig genom att kolla på instruktionsvideos på YouTube eller få hjälp en någon som har använt den förut. Låt dig inte skrämmas av att proffsen använder den. Denna app är galet användarvänlig och har dessutom en omfattande handbok som går att ladda hem gratis från Apple Books.

En pensel (brush) är de typer av pennor, penslar eller mönster som ditt finger eller Apple Pencil imiterar när du ritar i Procreate. I takt med att du lär känna appen kommer du upptäcka behovet av fler penslar.

Här är ett gäng gratis penslar för ProCreate
  • Zen Brush 2 är också en rolig app som är enkel att använda. Den är något billigare och är fullspäckad med funktioner. Enkel att lära sig.
  • Comic Draw by plasq är appen du kan använda om du vill göra serier. Det finns användbara funktioner som gör serietecknandet till en dans på rosor. Gratis, men kostar för alla funktioner.
  • Tayasui Sketches är också gratis, men kostar om du vill utnyttja alla funktioner. Om du inte vill köpa Procreate för runt 200 kronor är detta the way to go!

Om du vill ha inspiration av människor som ritar på iPad kan du se vad som är möjligt i dessa videor:

I videoklippet används funktionen ”Alpha lock” i Procreate. Detta gör det möjligt att lägga skuggor på objekt i lager superenkelt!

Lägg märke till hus konstnären använder en typ av pensel för att skissa formerna och sedan går över till andra penslar för att slutföra hela verket. Så snyggt!

© 2023 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.