YouTube: Hemsida

YouTube – världens största videodelningstjänst

YouTube är en hemsida och app där användare kan ladda upp egna videoklipp. Majoriteten av använda använder dock tjänsten för att titta på videoklipp som andra personer, organisationer och företag har laddat upp.

En av anledningarna till att YouTube är så populärt är det stora antalet videor som du kan hitta. I genomsnitt laddas 100 timmar video upp till YouTube varje minut, så det finns alltid något nytt att titta på. Helt gratis, dessutom!

Videor på plattformen får inte strida mot YouTubes regelverk, vilket bland annat förbjuder grovt våld eller sexuella handlingar. Det gör YouTube till ett tryggt och lagligt sätt att njuta av gratis underhållning på nätet.

I den här DigiGuiden kommer du att få lära dig grunderna i att hitta och titta på videor på YouTube på en dator. Om du använder en telefon eller surfplatta kan du även hämta appen YouTube från App Store eller Play Butik.

Övning 1: besök YouTubes hemsida på en dator

Det finns ingen app för YouTube på datorer. Om du vill titta på gratis videor på en dator är det enklast att besöka YouTubes hemsida.

1. Öppna programmet du använder för att gå ut på internet.

2. Skriv in adressen youtube.com i adressfältet

3. Välj om du vill godkänna eller avvisa cookies


Övning 2: Hitta och spela en video

Till skillnad på TV så väljer du själv vad och när du vill se på YouTube. Det finns ingen tablå att följa, utan du söker helt enkelt upp vad du vill se.

1. Följ stegen i övning 1 för att besöka hemsidan youtube.com
2. Klicka i sökfältet högst upp på sidan.
3. Skriv in en sökfras i sökfältet. Sökfrasen kan bestå av ett eller flera ord.

4. Tryck på något av sökförslagen som dyker upp under sökfältet.

5. Klicka på någon av rubrikerna eller bilderna för videon du vill se.
6. En annons spelas. Du kan oftast hoppa över annonsen efter 5 sekunder.


Övning 3: Sidan för videospelaren

Det rödmarkerade fältet i bilden nedan är videospelaren. I botten av videospelaren finns reglage. Du kan hålla din muspekare över ett reglage för att se vad det heter.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "YouTube: Hemsida"

Byt språk på tangentbordet på Mac

När du använder en Mac dator och vill kunna skriva på olika språk är det praktiskt att byta tangentbordets språk. De fysiska knapparna på ditt tangentbord förblir fortfarande samma språk, såklart – men bokstäverna du ser på skärmen ändras! Inmatningskällor är de olika språken för tangentbordet Att växla mellan olika språk på tangentbordet kan även […]

Android: Introduktion

Smartphone-marknaden är delad i två delar: iPhone och Android. Den stora skillnaden mellan dessa typer av smarta telefoner ligger inte i det fysiska utseendet utan stället i de två olika operativsystemen som telefonerna kör: Android eller iOS.

Rita på iPad

Om du älskar att teckna och är trött på att vässa pennan eller rengöra penslarna bör du fundera på om en iPad kan ersätta pennan och blocket. Ett tjockt, fint papper för akvarellmålningar går inte att ersätta men du kan aldrig ha ett mer lättillgängligt verktyg för att skapa än en iPad. Två olika typer […]

Roliga muspekare i Google Chrome

Ändra din muspekares utseende gratis Ibland är det roligt med lite förändring, och då kan det vara kul att testa att ändra utseendet på muspekaren i webbläsaren Google Chrome. I detta inlägg får du lära dig hur du gör det helt gratis. Det finns ett så kallat Tillägg som du kan installera i din webbläsare […]

Köpa ny dator

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en ny dator. I det här blogginlägget kommer du få ta del av de dyraste och vanligaste misstagen gemene person begår när hen köper en ny dator. Blogginlägget är uppdelat i olika sektioner. I varje sektion får du konkreta tips på vad du kan tänka […]

Ladda hem appar: Play Butik

När du vill använda en app som du inte redan har behöver du ladda ned den appen från Play Butik.

Källkritik på internet

Analysera information du stöter på online I det här inlägget får du lära dig hur du kan tänka för att bli mer kritisk mot det du läser online. Varför är källkritik viktigt? Det finns otroliga mängder information på internet, men vad exakt är sant och falskt? Går det verkligen lita på allt en läser på […]

iPhone/iPad: Inställningar

Med appen Inställningar på din iPhone eller iPad kan du justera hur din enhet fungerar. Första sidan i appen består av ett 50-tal olika kategorier, t.ex. Notiser.

© 2023 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.