Doro: Introduktion

Lär känna din Doro-telefon

Doro är namnet på ett märke för smarta telefoner. Företaget som producerar telefonerna saluför dem som enkla och smarta. Huruvida det stämmer får du avgöra själv och i den här DigiGuiden är för dig som redan äger en Doro-telefon och vill ha lite tips för att bli mer trygg att använda den.

Hur skiljer sig Doro från andra telefoner?

Telefoner från märket Doro skiljer sig från andra smarta telefoner på flera punkter.

Alla Doro-telefoner kör en förenklad version av operativsystemet Android, vilket gör att utseendet på telefonens skärm skiljer sig väldigt mycket från till exempel Samsung eller Huawei, som också använder Android.

Operativsystemet (OS) skall förenkla användningen av telefonen genom att bland annat använda verb för vanliga uppgifter du vill använda telefonen till.

Exempel på dessa verb ser du åt höger.

Även om Doro-telefoner har en förenklad version av Android så kan du använda telefonen till det mesta som en förväntar sig av en smart telefon:

 • Ringa samtal med appen Ring
 • Fota och filma med appen Kamera
 • Skicka text- och bildmeddelanden med appen Skicka
 • Surfa på internet med appen Chrome
 • Skicka och läsa e-post med appen Gmail
 • Ladda hem appar från Play butik

Trygghetsknappen

Utöver skillnaderna i telefonens OS så har även Doro en så kallad trygghetsknapp. Knappen kan användas av dig när olyckan är framme och du snabbt vill kontakta dina nära och kära om att något har hänt.1

Knappen sitter generellt sett på enhetens baksida och aktiveras genom att hållas intryckt.

Om du vill lära dig mer om en smart telefon så erbjuder de flesta tillverkare av smarta telefoner någon form av manual. Oftast så finns manualen bara i digitalt format, så du behöver skriva ut den själv om du vill ha den i pappersformat.

 1. Ring alltid SOS 112 vid nödsituationer ↩︎

Hitta manualen för din Doro-telefon

Du kan hitta manualen för din specifika Doro-telefonmodell direkt från företagets hemsida. Besök hemsidan på en dator, så att du kan läsa texten och använda din Doro-telefon samtidigt innan du skriver ut den.

 1. Besök hemsidan doro.se
 2. Klicka på ”Produkter”
 3. Leta upp din modell och klicka på den
 4. Scrolla ner på sidan tills du hittar manualen
 5. Klicka på ”Ladda ned”

Lär dig mer på Doros hemsida

Om du vill ha en mer guidad introduktion till din Dorotelefon så kan du även ta en titt på det utbildningsmaterial som finns tillgängligt på doro.se.

 1. Besök hemsidan doro.se
 2. Klicka på Support
 3. Klicka på Smartphoneskolan
 4. Klicka på någon av lektionerna


Fortsätt lära dig om Doro med DigiGuiden

Du kan även använda dig av guiderna för Android, även om de kan se lite olika ut eftersom Doro-telefoner har en modifierad version av operativsystemet Android.

 • Doro: Telefon
 • Doro: Meddelanden
 • Doro: Google Chrome

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Doro: Introduktion"

Uppdatera telefon & surfplatta

En uppdatering är som ett litet paket med förändringar och förbättringar som din enhet hämtar från internet. Att uppdatera sin telefon, surfplatta eller dator är bra att göra för att allt på enheten skall fungera korrekt. Uppdateringar innehåller nämligen ”lagningar” av funktioner som inte har fungerat rätt(buggar) samt helt nya funktioner och förändringar av enhetens utseende.

Digital ID: Introduktion

En ”digital ID” är en digital identifikation. Den kallas även e-legitimation. Den digitala identifikationen finns i en app på telefonen eller surfplattan eller i ett program på datorn.

Ladda hem appar: App Store

Att ladda hem appar till din Apple-enhet är absolut nödvändigt om du vill få ut det mesta av din telefon eller surfplatta. I detta inlägg får du lära dig hur du gör.

Röstassistenter

Röstassistenten lyssnar på din röst och hjälper dig. Du kan säga åt den att göra olika saker eller ställa frågor och få svar. Ungefär som en robot i telefonen.

Köpa ny dator

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en ny dator. I det här blogginlägget kommer du få ta del av de dyraste och vanligaste misstagen gemene person begår när hen köper en ny dator. Blogginlägget är uppdelat i olika sektioner. I varje sektion får du konkreta tips på vad du kan tänka […]

Google Meet

Meet är engelska för ”möta”. Du kan ringa gratis med Meet till vänner, familj och kollegor, oavsett var du befinner dig.

Det är trevligt att se varandra när man pratar.
Det finns situationer där videosamtal kan vara en bättre lösning än vanliga röstsamtal:

YouTube: Hemsida

YouTube – världens största videodelningstjänst YouTube är en hemsida och app där användare kan ladda upp egna videoklipp. Majoriteten av använda använder dock tjänsten för att titta på videoklipp som andra personer, organisationer och företag har laddat upp. En av anledningarna till att YouTube är så populärt är det stora antalet videor som du kan […]

Ladda hem appar: Play Butik

När du vill använda en app som du inte redan har behöver du ladda ned den appen från Play Butik.

© 2023 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.