Säkerhetskopiera till iCloud

Säkerhetskopiera till molnet

Om din enhet går sönder eller tappas bort är det skönt att slippa förlora all information. En säkerhetskopia (backup) är lösningen.

Dina bilder, videor, kontakter, appar och all annan information kallas för data. All data på dina enheter kan kopieras och sparas automatiskt till en säker plats så att du enkelt kan komma åt den när olyckan är framme. Den säkra platsen är molnet.

iCloud – molnet för Apple

Det finns flera olika leverantörer av molntjänster. För de flesta iPhone- och/eller iPad-användare så är iCloud det bästa och enklaste alternativet för att göra regelbundna säkerhetskopior till molnet.

Slå på iCloud-säkerhetskopiering

  1. Öppna appen Inställningar
  2. Klicka på [Ditt Namn] högst upp på sidan
  3. Klicka iCloud > iCloud-säkerhetskopia
  4. Se till att aktivera säkerhetskopia

När du gjort detta en gång, följ steg 1–3 och klicka på Säkerhetskopiera nu för att göra en kopia manuellt. Annars görs kopian regelbundet, då anges en tid. Se exempel.

Bra att veta

  • Ditt Apple-ID & lösenord behövs för att komma åt din säkerhetskopia
  • Det är gratis att säkerhetskopiera upp till 5 GB data till iCloud
  • Ladda gärna enheten & var ansluten till Wi-Fi när backup görs
  • Sedan iOS 16 kan säkerhetskopior göras via mobilnätet

Lägg till mer utrymme i iCloud

Det är vanligt att iCloud-backuper inte görs för att det är slut på plats i iCloud. Kontrollera hur mycket plats du har i iCloud genom att öppna Inställningar > [Ditt Namn] > iCloud > Hantera lagring.

Det finns plats i iCloud och dina säkerhetskopior bör fungera korrekt.
iCloud är fullt. Hantera lagring och köp mer utrymme för att fortsätta göra säkerhetskopior. 50 GB kostar 9 kronor/månad.

Därför ska du säkerhetskopiera till molnet

Syftet med en säkerhetskopia är att spara din information på en säker plats som kan hämtas till en annan enhet. Detta är praktiskt när du köper en ny telefon eller surfplatta. Då kan du hämta hem all din data från molnet till den nya enheten.

När du hämtar hem en säkerhetskopia till en ny enhet kommer apparna ligga på samma plats. Alla bilder och inställningar finns också kvar.

För att detta skall fungera behöver du se till att säkerhetskopiera din enhet regelbundet. Du kan använda enheten under tiden den kopieras. Den första säkerhetskopian kan dröja flera timmar. När den första kopian är klar kommer bara den senaste datan laddas upp och det går oftast på ett par minuter.

Rekommenderade inlägg

Baserat på att du har läst "Säkerhetskopiera till iCloud"

Källkritik på internet

Analysera information du stöter på online I det här inlägget får du lära dig hur du kan tänka för att bli mer kritisk mot det du läser online. Varför är källkritik viktigt? Det finns otroliga mängder information på internet, men vad exakt är sant och falskt? Går det verkligen lita på allt en läser på […]

Android – Hemskärmen

Hemskärmen är startsidan på din Android-enhet. Här kan du placera de appar du använder varje dag och vill ha enkel tillgång till. Lär dig vad de andra sakerna som syns är till för!

Kalender-appen

Att använda en digital kalender är en stor omställning. Det kommer dock med flera fördelar. Lär dig hur du kommer igång här!

Röstassistenter

Röstassistenten lyssnar på din röst och hjälper dig. Du kan säga åt den att göra olika saker eller ställa frågor och få svar. Ungefär som en robot i telefonen.

YouTube: Hemsida

YouTube – världens största videodelningstjänst YouTube är en hemsida och app där användare kan ladda upp egna videoklipp. Majoriteten av använda använder dock tjänsten för att titta på videoklipp som andra personer, organisationer och företag har laddat upp. En av anledningarna till att YouTube är så populärt är det stora antalet videor som du kan […]

Google Meet

Meet är engelska för ”möta”. Du kan ringa gratis med Meet till vänner, familj och kollegor, oavsett var du befinner dig.

Det är trevligt att se varandra när man pratar.
Det finns situationer där videosamtal kan vara en bättre lösning än vanliga röstsamtal:

Google Chrome: Android

Lär dig vad alla delar i appen Google Chrome kallas och vad de används för. Övningar för att söka och surfa.

Roliga muspekare i Google Chrome

Ändra din muspekares utseende gratis Ibland är det roligt med lite förändring, och då kan det vara kul att testa att ändra utseendet på muspekaren i webbläsaren Google Chrome. I detta inlägg får du lära dig hur du gör det helt gratis. Det finns ett så kallat Tillägg som du kan installera i din webbläsare […]

© 2023 Tech Teach Sverige AB. All rights reserved.