fbpx
Köpa ny telefon: Stor guide

Ett stort beslut

Det är alltid svårt att köpa en ny dator. Det finns en enorm uppsjö av massa olika modeller, tjänster och tillbehör och det kan vara skönt att få ett par tips på vad du skall tänka på när du går i köptankar!

För er som har en aktiv SeniorNet-förening på er ort kan vi varmt rekommendera att fråga dem om de har några erbjudanden eller rabatter på datorer i butiker på din hemort för att du skall få det bästa priset. De är duktiga på att hjälpa dig hitta en dator som passar dina behov!

Förbered dig

Till att börja med skall du titta på vilken dator du använder i dagsläget och ställa dig själv ett par frågor:

 • Vad gillar/ogillar jag med min dator?

 • Vad saknar jag från med dator?

Sedan bör du se till vilka egenskaper du vill att din nya dator skall ha:

 • Vill jag ha en Windows-dator eller en Mac-dator?

 • Vill jag att datorn skall vara bärbar eller stationär?

Den viktigaste frågan som kanske också är den svåraste att besvara:

 • Vad skall jag använda datorn till?

Det är helt okej att bestämma dig för att du bara skall använda datorn till att mejla, lagra bilder, läsa nyheter och kanske kolla på video online. Så länge du inte skall spela grafiskt krävande spel, redigera bilder i avancerade bildprogram eller producera videoklipp i avancerade bildprogram kan du ofta svara 3000-3800,- på nästa fråga:

 • Vad är min budget?

När du besöker butiken kommer säljaren att ställa dig frågor kring om du vill köpa till olika tjänster. Därför är det viktigt att tänka över dessa frågor:

 • Har jag en försäkring som täcker min dator?

 • Behöver jag ett support-avtal eller finns det hjälp att hitta i min omgivning när det kör ihop sig?

 • Behöver jag Office-paketet som kostar 89,- i månaden eller kan jag hitta andra tjänster att skriva dokument och kalkylark i?

Genom att besvara dessa frågor är du väl förberedd på att besöka en butik och träffa en säljare som hjälper dig att navigera genom sortimentet. Han eller hon kommer med största sannolikhet ställa dessa frågor, så det kan vara en bra idé att diskutera dem med någon i din omgivning innan du besöker butiken.

En butikssäljare kommer alltid vilja att du skall vara en nöjd kund när du lämnar butiken. Med det sagt, så har en säljare ofta en förväntan på sig att uppnå säljmål. Du som konsument bör vara väl medveten om detta för att vara noggrann med vad du faktiskt betalar för. Därför har vi sammanställt en kort lista nedan på de vanligaste orsakerna till att kostnaden drar iväg när du köper en dator.

Uppsälj eller vanliga fällor

Försäkringar

Bra att ha, men ofta väldigt dyra och onödiga beroende på din hemförsäkring. Kom ihåg att du även alltid har 3 års reklamationsrätt när du köper en produkt som privatperson i Sverige. Det innebär att alla fel som du inte orsakat skall åtgärdas av återförsäljaren.

Supportavtal

Att köpa till ett supportabonnemang är en populär modell för många elektronikkedjor att dryga ut marginalerna idag. I supportavtalet ingår ofta fjärrstyrning och ett telefonnummer som du kan ringa när det kör ihop sig. Var noggrann med att ställ frågor kring exakt de inte hjälper till med för att inte bli besviken när de inte vill hjälpa dig att hitta förlorade lösenord eller lösa problem med program eller tjänster som de inte sålt, t ex Spotify, Office eller Gmail. Dessutom är det bra att fråga om det går att köpa till supportavtalet i efterhand, för då har du tid att känna efter om du faktiskt behöver spendera ett par tusenlappar extra på något du kanske faktiskt inte kommer använda!

Molntjänster & Office-paket

Ytterligare en vanlig orsak till att datorköpet blir betydligt dyrare än vad du hade tänkt är att du köper till en molntjänst eller ett Office-paket. Ibland finns det en bra anledning till att betala 89 kronor i månaden för att använda Microsofts Office Suite(Word, Excel, PowerPoint, Outlook etc.). I ärlighetens namn är detta, enligt oss på Datorskolan iallafall, det bästa och enklaste sättet att spara in på budgeten vid köp av en ny dator. Om du köper en PC – använd Google Drive för all din dokumenthantering – om du köper en Mac går iCloud med Pages, Numbers och Keynote alldeles utmärkt! Voilá! Du har sparat 1200 kronor på ett år.

Om du köper en PC – använd Google Drive för all din dokumenthantering – om du köper en Mac går iCloud med Pages, Numbers och Keynote alldeles utmärkt! Voilá! Du har sparat 1200 kronor på ett år.

En molntjänst är ofta ett abonnemang där du som kund betalar en månatlig kostnad runt hundralappen där du får möjlighet att på ett säkert sätt lagra dina bilder, filmer och andra filer på en server. Köp det inte. Återigen, det finns enormt mycket bättre lösningar som är nästintill gratis med många fler funktioner och framförallt enklare integration med din telefon och surfplatta.

Välja butik

När du skall hitta en återförsäljare att köpa din dator hos är det viktigt att du väljer butiken med omsorg. Om du gillar att handla online och redan vet vilken modell du vill ha kan du använda Prisjakt.se för att se var din dator är billigast att köpa. Låt dig dock inte luras av priset.

Precis som när du köper andra kapitalvaror är det viktigt att du ser till vilken typ av service återförsäljaren erbjuder. Onlinebutiker, med vissa undantag, kan ofta vara struliga att ha att göra med om du skulle behöva reklamera din dator eller få hjälp med den. Därför kan det vara smart att välja en lokal butik som ligger när din hemadress. När du köper en dator hos en butik kan du inte alltid förvänta dig gratis support och service, så se till att ställa frågor till säljaren kring hur de kan hjälpa dig om du till exempel behöver support när du installerar ett nytt program eller stöter på ett problem med din dator.

Vi på Datorskolan förespråkar att sponsra lokala, fysiska butiker med inköp. De har oftast mycket god service för sina kunder, till skillnad från många enorma och opersonliga elektronikkedjor.

Vad gör en telefon smart?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris lobortis vehicula nisi, eget condimentum augue pulvinar ut. In quis tortor placerat, fringilla lacus quis, euismod enim. Vivamus accumsan sed nibh dictum sodales. Sed tempus tempor risus eget varius. Vivamus metus nibh, convallis eu nisl id, facilisis tempor leo. Nam a fringilla leo.

Aliquam at dolor sed lectus elementum dictum. Integer at enim scelerisque, molestie mauris non, sodales ante. Quisque finibus nibh sed diam semper scelerisque.

Vilken modell skall jag välja?

Den stora frågan. För att hårddra saker och ting och förenkla väldigt mycket för dig så finns det två olika kategorier av smarta telefoner att välja bland:

iPhone

Tillverkas av Apple

Android-telefon

Tillverkas av alla andra.

iPhone vs. Android

Bli inte förvånad om du får olika bud när du frågar runt i din umgängeskrets vilken av dessa två kategorier som är bäst. Folk tenderar att ha väldigt starka åsikter om vilket väg som är rätt väg att gå.

Vi skall försöka oss på att göra en rättvis jämförelse, men först kan det vara bra att känna till lite historia om hur det kommer sig att det har blivit såhär.

Pepsi eller Coca Cola?

Du föredrar någon av dem, eller hur? Om du inte gör det – fine! Skönt för dig.

Utöver nycklar och plånbok är telefonen någonting du alltid bär med dig. Därför är det ju superviktigt att du gillar att använda den och förstår hur den funkar.

I grund och botten kommer telefonen att kunna stilla dina mest grundläggande behov som vanlig privatperson, och det är väldigt sällan du kommer att behöva byta system bara för att en app inte finns.

Mauris lobortis vehicula nisi, eget condimentum augue pulvinar ut. In quis tortor placerat, fringilla lacus quis, euismod enim. Vivamus accumsan sed nibh dictum sodales. Sed tempus tempor risus eget varius. Vivamus metus nibh, convallis eu nisl id, facilisis tempor leo. Nam a fringilla leo. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Suspendisse tempor euismod felis eu fringilla.

iPhone

Den heliga graal, enligt vissa. Bara strunt, enligt andra. Om du redan äger en iPhone och är nöjd med den skulle jag rekommendera att du köper en ny iPhone. Annars kan du välja att gå över till Android.

 • Kvalitet
 • Enkel att använda
 • Design
 • Pris

Our Latest Projects

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque imperdiet libero eu neque facilisis.

Design Agency

Curabitur placerat leo leo, id ultrices

Corporate Landing

Curabitur placerat leo leo, id ultrices

Non-Profit Website

Curabitur placerat leo leo, id ultrices

Answers to Your Questions

What is an SEO expert?

Proin maximus viverra elit. Vivamus vehicula arcu sed nibh vestibulum lacinia. Fusce vitae viverra risus. Mauris molestie vitae erat quis interdum.

Aliquam euismod massa est?

Etiam in turpis auctor, dignissim tellus eu, molestie elit. Nam dapibus vitae lacus non sodales. Phasellus pretium quam vitae dui viverra placerat. 

Praesent id purus id metus pretium?

Proin maximus viverra elit. Vivamus vehicula arcu sed nibh vestibulum lacinia. Fusce vitae viverra risus. Mauris molestie vitae erat quis interdum.

Sed at metus lacinia, aliquet arcu porttitor?

Aliquam erat volutpat. Aliquam euismod massa est, sed fermentum nunc scelerisque vitae. Duis rhoncus scelerisque aliquet. Duis vehicula nunc a elementum facilisis. Etiam in turpis auctor, dignissim tellus eu, molestie elit. Nam dapibus vitae lacus non sodales. Phasellus pretium quam vitae dui viverra placerat. Nulla quis justo eget odio elementum porta non ac nisi. Fusce quis ultrices eros, in commodo dolor.

Duis rhoncus scelerisque aliquet?

Proin maximus viverra elit. Vivamus vehicula arcu sed nibh vestibulum lacinia. Fusce vitae viverra risus. Mauris molestie vitae erat quis interd

Let's Work Together!

Ut porttitor imperdiet hendrerit. Suspendisse pulvinar lacus nec sollicitudin finibus ligula quam bibendum dui, maximus ornare ex nulla ut lacus.

Location

622/A, Presidency Tower, Panama St, New York.

(+22) 123 456 7898

support@lawfirm.com